Centrul Social-Politic European va lansa un proiect de conștientizare a beneficiilor UE

Asociația obștească Centrul Social-Politic European își propune să lanseze un proiect de țară care va fi orientat spre consolidarea societății și mobilizarea resurselor pentru integrarea Republicii Moldova în spațiul european comunitar.

Într-o conferință de presă la IPN, președintele Centrului, Gheorghe Costandachi, a spus că proiectul „explică de ce o parte dintre moldoveni stau cu mâna la vest și cu privirea la est”. Acțiunile Centrului sunt orientate spre comunicarea avantajelor pe care le poate oferi integrarea Moldovei în Uniunea Europeană.

„Noi nu ne propunem să câștigăm proiecte la apelurile făcute de partenerii de dezvoltare, Delegația UE, PNUD. Noi în jumătate de an deja am elaborat instrumentalul respectiv prin intermediul căruia vom putea demonstra indicatorii de performanță. Centrul își propune să se orienteze spre rezultate și strategii de lungă durată”, a remarcat Gheorghe Costandachi.

Petru Lificiu, președintele Comisiei ecologie, energie și transport a Consiliului European, susține că în Republica Moldova are loc un fenomen de necunoaștere suficientă de către cetățeanul simplu a fenomenului de integrare în UE.  Uniunea Europeană, mai mult decât o uniune de teritorii, este o uniune de reguli care trebuie înțelese și benevol acceptate de fiecare om din acest spațiu. În momentul în care acestea vor fi înțelese și va fi vizibil factorul pozitiv al lor, atunci se va construi Europa acasă.

Potrivit reprezentanților Centrului Social-Politic European, evoluția de integrare a Moldovei în spațiul european depinde în mare parte de factorul politic. „Misiunea politicienilor din Republica Moldova este mai grea decât în alte state deoarece poziția geografică a Moldovei implică un efort mai mare de înțelegere și lămurire a oamenilor despre ce e vorba. În aceste condiții, ne propunem să venim cu proiecte clare, cu explicații, cu lămurirea fiecărui cetățean despre ce înseamnă un parcurs într-o uniune de reguli”, a spus Petru Lificiu.

  • gheorghe costandachi despre perceperea impactului beneficiilor ue.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.