Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică va fi reorganizat

Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică va fi reorganizat astfel ca să asigure calitatea și eficiența domeniului de asistență psihopedagogică. Acesta, dar și centrele de resurse pentru educația incluzivă vor fi dotate cu echipamentele necesare pentru instruirea copiilor cu cerințe educaționale speciale. Tot în acest an va fi aprobat programul de dezvoltare a educației incluzive pentru următorii patru ani. Despre aceasta a anunțat ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală, în cadrul unei conferințe de presă la care a prezentat prioritățile și perspectivele în domeniul educației, transmite IPN.

„Prin dotarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și prin capacitarea cu toate cadrele, specialiștii necesari, să putem oferi servicii în fiecare instituție de învățământ, inclusiv de învățământul general, dar și profesional-tehnic. Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică trebuie să ofere tot spectrul necesar de servicii, inclusiv pe partea de asistență medicală. Vom analiza împreună cu Ministerul Sănătății cum este mai bine să organizăm acest serviciu, cu prezența fiecărui medic în instituție sau prin oferirea serviciilor la centrele specializate în medicină”, a menționat Anatolie Topală.

Ministrul educației și cercetării a menționat că una dintre priorități este stimularea tinerilor pentru participarea activă în viața socială, culturală și economică. „În curând vom avea o nouă strategie în domeniul tineretului care presupune modernizarea acestui sector, diversificarea programelor pentru organizațiile de tineret. Vom crește în continuare numărul de centre de tineret bine dotate și abilitate să organizeze activități diverse cu și pentru tineri. În acest context se înscrie și programul național pentru îmbunătățirea studierii limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru perioada 2023-2025, care a fost recent aprobat”, a precizat ministrul.

A fost lansată și o amplă campanie privind integritatea în instituții de învățământ. „În planul nostru sectorial de anticorupție, printre principalele momente care sunt luate în considerație, este și colectarea plăților ilicite”, a spus Anatolie Topală. „Vom analiza în continuare acest proces ca să facem și mai transparentă modalitatea de oferire a unor plăți benevole în diferite asociații de părinți sau organizații care vor să sprijine școli”.

Anatolie Topală a declarat că Ministerul Educației și Cercetării și Centrul Național Anticorupție manifestă toleranța zero față de corupție în instituțiile de învățământ. Toate instituțiile trebuie să fie în afara acestui fenomen, prin urmare a fost elaborat un plan împreună cu Centrul Național Anticorupție de organizare a unor activități în toate raioane ale republicii pe tot parcursul anului curent. 

Printre prioritățile domeniului se regăsește inclusiv creșterea atractivității și relevanței studiilor pentru piața muncii, eficientizarea procesului educațional prin instrumente de digitalizare, consolidarea resursei umane în sistemul educațional.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.