Centrul perinatal din cadrul SR Căușeni, renovat capital și dotat cu echipament medical performant

Centrul perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni „Ana și Alexandru” a fost renovat capital și dotat cu echipament medical performant. Investițiile au fost susținute de Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), în baza asistenței financiare oferite de Guvernul Suediei, și au constituit circa 7 milioane de lei, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Centrul perinatal Căușeni dispune acum de două săli de naștere, o sală de operație, una de trezire din anestezie și alta de resuscitare neonatală, dotate cu echipament medical de ultimă generație, mobilier și consumabile. Centrul perinatal a primit și o ambulanță de tip A, care asigură transferul rapid al femeilor cu risc de complicații și naștere prematură către centre perinatale de nivel superior.

Totodată, au fost reparate și asigurate cu echipament medical Secția de transfuzie a sângelui și Unitatea pentru asistență oferită supraviețuitorilor cazurilor de violență de gen a Unității Primiri Urgente (UPU) din cadrul Spitalului raional Căușeni. Spitalul acordă asistență medicală și refugiaților din Ucraina.

„În inima mandatului nostru este o lume în care fiecare sarcină este dorită și fiecare naștere este sigură. Ne angajăm să susținem strategia Ministerului Republicii Moldova de a fortifica serviciul perinatal prin dotarea spitalelor, instruiri și revizuirea protocoalelor,” a declarat Natalia Plugaru, reprezentanta adjunctă UNFPA Moldova.

Viorel Ceban, directorul Spitalului raional Căușeni, a declarat că dotarea centrului perinatal din cadrul Spitalului raional Căușeni ,,Ana și Alexandru” este un nou pas spre promovarea sistemului sănătății din zona rurală. Potrivit lui, Centrul perinatal este unul de nivelul II și deservește întreaga populație a raionului, dar și regiunile învecinate, precum Ștefan – Vodă și Aneni Noi.

În primele 6 luni ale anului la Centrul perinatal au avut loc 225 de nașteri, față de 217 de nașteri în anul 2023.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.