Profesioniști din mai multe specialități medicale și non-medicale s-au instruit în sănătatea și asistența medicală a adolescenților, în cadrul unui curs de bază din Programul de formare profesională continuă a medicilor și farmaciștilor al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu", desfășurat în această săptămână, la Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor ”NEOVITA” din Chișinău.
Formatul inovativ de instruire a adus împreună medici și psihologi, dar și adolescenți, voluntari ai Centrului ”NEOVITA”, care au participat în aplicațiile practice în calitate de „pacient simulant”. În cadrul modulelor, formatorii naționali, specialiști ai Centrului ”Neovita”, au abordat subiecte precum ”Dezvoltarea bio-psiho-socială a adolescenților”, ”Dezvoltarea pubertară, precoce și tardivă”, ”Dezvoltarea psiho-sexuală a adolescenților”, ”Principiile consilierii și comunicării cu adolescenții, orientare în consilierea motivațională”, ”Consilierea integrată și consilierea în grup, momente dificile în consiliere”,”Patologiile cronice la adolescenți” ș.a.
Cursul a fost structurat în cadrul unei colaborări dintre Departamentul de Obstetrică și ginecologie a USMF „Nicolae Testemițanu" și Centrul de resurse la nivel național în servicii de sănătate prietenoase tinerilor ”NEOVITA”, acum 5 ani, actualizându-se încontinuu, transmite IPN. ”În ultimii ani, vorbim tot mai mult despre necesitatea lucrului în echipă. Acest curs este un exemplu de lucru în echipă dintre specialiștii din domeniile medical și non-medical, cu implicarea inclusiv a adolescenților”, a declarat Corina Iliadi-Tulbure, conferențiar universitar în cadrul Departamentului.
Potrivit dnei Corina Iliadi-Tulbure, ”psihologii au învățat cum să perceapă diversele particularități comportamentale prin prisma pubertății fiziologice sau patologice, iar medicii și-au antrenat, la rândul lor, abilitățile în interpretarea influenței diverșilor factori asupra organismului în dezvoltare ai adolescenților”.
Managera Centrului ”NEOVITA”, dna Galina Leșco, consideră că ”acest curs de bază trebuie să fie cunoscut de toți cei care lucrează în asistența sănătății adolescenților, în special cei care lucrează în centrele de sănătate prietenoase tinerilor”.
În opinia medicilor prezenți la cursuri, acestea au fost extrem de utile. „Sunt medic la Institutul Mamei și Copilului, secția ginecologie infantilă, tratăm fetițe din prima zi de viață și până la 18 ani, avem tangență cu comunicarea cu adolescenții. Dar am luat de la curs și ceva personal: am 2 adolescente în familie și-mi pare rău că nu m-am înscris mai devreme la acest curs”, a declarat dna doctor Rodica Manole, pentru IPN.
”Util, interesant, pot să spun că și relaxant datorită metodelor interactive utilizate de formatori”, a declarat Svetlana Ivanova, medic ginecolog, specialist la Institutul Mamei și Copilului.
Nadejda Colac, psiholog, CSPT Sângerei: ”Așteptările mi-au fost depășite. Foarte importantă a fost interacțiunea cu specialiști din alte domenii. Informația medicală, din domeniul andrologiei juvenile sau endocrinologiei, m-a ajutat să înțeleg aspecte legate de băieți, în special”.
Josu Lilia, CSPT Strășeni, psiholog-consultant: ”Așteptam de mult timp acest curs. M-a determinat să vreau să lucrez cu pedagogii, pentru a-i ajuta să înțeleagă această vârstă și să aibă succes în a realiza reușita la școală a adolescenților. La fel, aș vrea să lucrez și cu medicii. Iar pentru adolescenți am luat tehnici noi de comunicare, care să-i ajute să conștientizeze dificultățile pe care le au”.
Instruirea s-a desfășurat cu suportul Proiectului ”Generație Sănătoasă”, implementat de Asociația ”Sănătate pentru tineri”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).