Ieri,1 august 2018, a fost finalizat procesul de reorganizare a întreprinderilor de stat ”Fintehinform”, ”Fiscservinform” și ”Vamservinform”, prin transformarea primei întreprinderi în Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF) și prin fuziunea ultimelor două întreprinderi cu CTIF, instituție care a preluat, conform Hotărârii Guvernului nr. 125 din 6.02.2018, drepturile, obligațiile, funcțiile și serviciile prestate de cele trei entități.
Noua instituție, a cărei fondator este Ministerul Finanțelor, a fost creată de Guvern în contextul reformei administrației publice și are misiunea de a coordona și de a organiza activitățile orientate spre asigurarea implementării politicilor publice în domeniile: finanțe publice, achiziții publice, fiscal, vamal, în partea ce ține, în temei, de dezvoltarea sistemelor informaţionale și a infrastructurii TIC în domeniile nominalizate.
În cadrul procesului de reorganizare, au fost instituite organele de conducere ale instituției, aprobată structura, efectivul limită, statul de personal, bugetul acesteia și finalizată transmiterea patrimoniului celor trei întreprinderi de stat pe balanța CTIF. În funcția de director al noii instituții a fost numit, în urma unui concurs public, organizat de Consiliul CTIF, Corneliu Jaloba, care anterior a exercitat funcția de director adjunct al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației.
Potrivit directorului CTIF, la elaborarea și aprobarea structurii Centrului s-a ținut cont de asigurarea continuității furnizării serviciilor prestate de cele trei întreprinderi de stat, necesitatea păstrării specialiștilor implicați în administrarea sistemelor informaționale și elaborarea proiectelor noi. Jaloba a afirmat că reducerile de personal au vizat, în temei, subdiviziunile cu funcții de management administrativ – instituțional, precizând că acest personal a fost redus cu circa 31%. Directorul a menționat că, după reorganizare, din cei 481 de angajați ai Centrului circa 70 la sută sunt specialiști implicați în mod direct sau indirect la furnizarea serviciilor oferite de CTIF.
Directorul s-a arătat convins că îndeplinirea conformă a misiunii de bază a Centrului - administrarea și dezvoltarea sistemelor informaționale ale Ministerului Finanțelor, Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal și Agenției Achiziții Publice, entități care asigură stabilitatea financiară a țării, va deveni o premisă sigură pentru consolidarea noii echipe a CTIF. Numai o administrare profesionistă de către specialiștii CTIF a sistemelor informaționale ale acestor entități poate asigura calitatea serviciilor prestate, contribuind astfel la asigurarea încasărilor la buget, a subliniat Corneliu Jaloba.
Cu referință la proiectele de viitor ale noii instituții, Jaloba a precizat că aceasta va iniția proiecte de unificare a platformelor IT aplicate pe diferite segmente și de integrare la un nivel tehnologic modern a sistemelor și resurselor informaționale ale entităților sus -menționate, proiecte ce vor conduce, după implementare, la eficientizarea proceselor operaționale și reducerea costurilor serviciilor prestate în domeniile de competență ale CTIF.
În prezent, produsele informatice și serviciile oferite de CTIF sunt utilizate de contabilii din peste 9 mii de instituții bugetare și de circa 52 mii de agenți economici.
Serviciul de presă al CTIF
2 august 2018