Centrul de Resurse Juridice recomandă optimizarea structurii organelor procuraturii, fortificarea capacităţilor Procuraturii Anticorupţie şi lichidarea sau revizuirea totală a Procuraturii municipiului Chişinău. De asemenea, este propusă lichidarea procuraturilor militare şi de transport. Sugestiile sunt prezentate în studiul privind optimizarea structurii procuraturii şi a sarcinii de muncă a procurorilor din Republica Moldova, elaborat în contextul implementării Strategiei de Reforma a Sectorului Justiţiei, transmite IPN.
În afară de Procuratura Generală, în Moldova mai sunt 54 de procuraturi. Centrul de Resurse Juridice menţionează în studiu că sarcina de muncă a procurorilor în diferite procuraturi variază considerabil. Din acest motiv, se recomandă realocarea funcţiilor de procuror între diferite procuraturi în vederea asigurării unui volum de muncă egal pentru toţi procurorii. Se mai recomandă şi optimizarea procuraturilor raionale, odată cu optimizarea hărţii judecătoreşti.
În 2012, cei 771 de procurori erau asistaţi de către 363 de persoane, ceea ce reprezintă 0,47 funcţii de personal asistent per procuror. Centrul de Resurse Juridice menţionează că în topul ţărilor europene cu cel mai mic număr de personal raportat la numărul de procurori, Republica Moldova ocupă locul 3, după Croaţia şi Rusia. Autorii studiului au subliniat că este absolut necesară sporirea numărului de personal care asistă procurorii cu cel puţin 50%. Se menţionează că astfel s-ar obţine o performanţă mai bună a sistemului procuraturii fără o majorarea critică a cheltuielilor, deoarece personalul auxiliar are salarii mai mici decât procurorii.
Procurorul general, Corneliu Gurin, a specificat, la evenimentul de prezentare a studiului, că acesta a scos în evidenţă problemele ce au scăpat autorităţilor şi este un pas important în promovarea reformei în domeniu.
Mircea Roşior, preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, a spus că efectuarea studiului de către persoane din afara sistemului îl face mai eficient, iar urmare a discuţiilor după prezentarea rezultatelor acestuia se vor identifica problemele sensibile care necesită soluţionare urgentă.
Ministrul justiţiei, Oleg Efrim, a subliniat că reforma procuraturii nu poate fi privită aparte de optimizarea hărţii judecătoriilor, iar astfel de studii sunt necesare când urmează a fi promovate reforme nepopulare.
Studiul a fost elaborat în vederea implementării Strategiei de reformare a sectorului justiţiei pentru anii 2011-2016, cu sprijinul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova.