Centrul de Medicină Tradițională Chineză a deservit circa 15 mii de pacienți

Circa 15 mii de persoane au beneficiat de tratament bazat pe medicina naturistă chineză în Centrul de Medicină Tradițională Chineză, deschis în iunie 2011 în cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Inaugurat, în baza unui acord de cooperare între guvernele celor două state.

Rectorul Universității, Ion Ababii, a declarat miercuri, 10 ianuarie, în cadrul unei conferințe de totalizare a celui de-al doilea proiect moldo-chinez de fortificare a capacităților Centrului de Medicină Tradițională Chineză, că este cel mai mare proiect al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova. Trei medici specialiști chinezi, cu o bogată experiență de activitate, asigură tratamentul la cele mai înalte standarde internaționale prin aplicarea tehnicilor tradiționale de acupunctură, terapie manuală și fitoterapie. Deschiderea Centrului de Medicină Tradițională Chineză a oferit șansa cetățenilor moldoveni să aibă acces la asistență medicală de alternativă, medicina tradițională chineză având o recunoaștere milenară pe plan mondial, a remarcat rectorul.

„Observăm tot mai mult substituirea medicamentelor tradiționale cu cele naturiste, de asemenea se practică asocierea metodelor contemporane de tratament cu cele tradiționale chineze. Astfel, de la lansarea Centrului, de către specialiștii acestuia au fost efectuate peste 30 de mii de proceduri, iar circa 90% dintre persoanele care au apelat la serviciile Centrului sunt persoane apte de muncă”, a mai spus Ion Ababii, subliniind că Centrul de Medicină Tradițională Chineză este și o bază de formare a personalului medical. Astfel, din acest an, masteranzii și angajații Universității „Nicolae Testemițanu” vor avea posibilitatea să efectueze stagii de profesionalizare în China, iar studenți din China urmează să vină în Republica Moldova.

Prezent la eveniment, ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, a menționat că Republica Populară Chineză și Republica Moldova sunt parteneri și prieteni de-a lungul anilor. În pofida schimbărilor interne din cadrul celor două state, colaborarea continuă între aceste țări demonstrează prietenia profundă. Inaugurarea Centrului de Medicină Tradițională Chineză a oferit  poporului moldovenesc metode diferite de tratament, iar de-a lungul timpului, experții chinezi au deservit circa 15 mii de persoane, au vindecat bolnavi și au contribuit la dezvoltarea parteneriatului dintre China și Moldova.

Mircea Buga, consilier principal de stat al prim-ministrului responsabil de domeniul ocrotirii sănătății și dezvoltării sociale, a spus că din reacțiile celor care au trecut pragul Centrului rezultă că acest proiect a fost un adevărat succes, cu rezultate remarcabile atinse de întreaga echipă. În semn de recunoștință pentru contribuția poporului chinez în dezvoltarea medicinii din Moldova, Mircea Buga a înmânat diplome din partea prim-ministrului Pavel Filip, transmite IPN.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.