Timp de 7 ani de activitate, Centrul Comun de Vize de la Chişinău, care reprezintă 16 ţări europene, a eliberat aproape 87 de mii de vize, ceea ce acoperă 91,4% din solicitări. Inclusiv 14,3 mii de vize sau 15,1% din total au fost eliberate gratuit. Datele au fost oferite în cadrul unui eveniment care a vizat activitatea şi rezultatele instituţiei în perioada aprilie 2007- aprilie 2014, transmite IPN.
Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, a spus că în 2007, din 3664 de cereri depuse au fost eliberate 2876 de vize, iar procentajul de refuzuri a alcătuit 21%. Numărul cererilor de viză a început să crească vizibil în fiecare an, astfel că în 2013 au fost deja 17564 de cereri, dintre care 16539 au fost aprobate, iar procentajul de refuz a constituit 6%. „În anul 2014, avem înregistrate 3374 de cereri depuse, fiind eliberate 3282 de vize”, a subliniat Mátyás Szilágyi.
Cele mai vizitate destinaţii sunt Grecia, Ungaria, Austria, iar vizitele au fost efectuate în scop de afaceri, turism şi studii. De la intrarea în vigoare a regimului liberalizat de vize cu UE, la 28 aprilie anul curent, pentru cetăţenii moldoveni care deţin paşapoarte biometrice, numărul cererilor de viză a scăzut cu 15-20% comparativ cu perioada respectivă a anului 2012 sau 2013.
La eveniment au fost prezenţi şi politicieni. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus că libertatea cetăţeanului contează, mai ales când se decide unde să îşi facă studiile şi unde vrea să rămână să profeseze. „Moldova nu mai este izolată, iar cetăţenii ei pot să circule liber”, a subliniat Mihai Ghimpu.
Liderul opoziţiei parlamentare, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a remarcat, la acelaşi eveniment, că Moldova a început încă din 2002 colaborarea cu UE în baza unui plan de acţiuni. „Noi am deschis Centrul Comun de Vize, am deschis ambasade în ţările europene, chiar dacă eram săraci şi nu aveam nici cadre. Apoi am obţinut acordul de comerţ asimetric cu UE şi au mai fost şi alte probleme soluţionate de către fracţiunea noastră în Parlament, care a promovat mai mult de 300 de legi”, a subliniat Vladimir Voronin.
Cetăţenii moldoveni care nu deţin paşapoarte biometrice pot să apeleze în continuare la serviciile Centrului Comun de Vize dacă planifică o călătorie în unul din cele 16 state pe care le reprezintă instituţia: Austria, Danemarca, Letonia, Slovenia, Ungaria, Elveţia, Grecia, Olanda, Norvegia, Croaţia, Finlanda, Luxemburg, Belgia, Estonia, Slovacia şi Suedia.