Centralele electrice autohtone şi-au diminuat în anul trecut volumele de producţie
Centralele electrice autohtone au produs în anul trecut cca 957,7 mil. kWh de energie electrică, sau cu 4,2% mai puţin decât în anul 2005, când livrările au constituit 999,8 mil. kWh, atestă datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Toate centralele au înregistrat o reducere uşoară a volumului de producere a energiei electrice, cu excepţia CET Nord care şi-a majorat indicatorii cu 11,4%. În consecinţă, cota energiei livrate de întreprinderile autohtone în furnizările de curent electric pe piaţa internă s-a redus de la 28,8%, în 2005, la 26,2%, în 2006.
Din totalul de circa 3, 6 mlrd KWh de energie procurată anul trecut de către întreprinderile de distribuţie şi consumatorii eligibili, circa 2, 7 mlrd kWh au fost achiziţionate din importurile din Ucraina, iar restul - de la centralele electrice autohtone.
Recent, ca urmare a majorării tarifului la gazele naturale, ANRE a decis şi majorarea tarifelor la energia electrică şi cea termică produsă de CET-uri. Astfel, pentru CET-1 a fost aprobat un tarif la energia electrică de 86,63 bani/kWh, CET-2 – 67,86 bani/kWh, CET-Nord – 82,16 bani/kWh. Pentru energia termică produsă de CET-1 a fost aprobat tariful de 322,92 lei/Gcal, iar pentru cea produsă de CET-2 – 241,11 lei/Gcal.
În legătură cu aceste majorări, care sunt aproape duble faţă de tarifele anterioare, compania Union Fenosa va cere ANRE ajustarea tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor. UF este obligată să contracteze de la CET-urile moldoveneşti 70% din volumele de energie electrică produsă.