Centrala de la Cuciurgan avertizează despre o posibilă sistare a livrărilor de energie electrică pentru regiunea Odesa
Centrala de la Cuciurgan a anunţat regiunea Odesa a Ucrainei despre o posibilă sistare a livrărilor electrice, în legătură cu efectuarea unor lucrări de profilaxie. Despre aceasta a anunţat directorul staţiei, Serghei Sâskov, citat de presa rusească.
”Utilajul staţiei este foarte uzat şi noi ne pregătim de repararea acestuia. Din acest motiv activitatea centralei va fi temporar suspendată. Faptul că Odesa ar putea rămâne câteva luni fără energie electrică nu este vina noastră, este problema autorităţilor ucrainene”, a menţionat Sâskov.
Potrivit lui, Centrala de la Cuciurgan este practic unicul furnizor de energie electrică în regiunea Odesa şi în iarna trecută administraţia staţiei a avertizat nu o singură dată despre posibila suspendare a activităţii din cauza refuzului R. Moldova de a procura energia la preţul de 4,08 cenţi pentru 1 kWh, faţă de 3,05 cenţi anterior. „Chişinăul nu a fost de acord cu aceste condiţii şi a decis să achiziţioneze energie din Ucraina, la preţul de 2,5 cenţi. În rezultat, din lipsa pieţelor de desfacere a energiei, doar unul din cele 12 blocuri ale staţiei sunt în funcţiune”.
Guvernul R. Moldova consideră, însă, că decizia de a suspenda activitatea staţiei are motive politice şi are drept scop exercitarea presiuni asupra Kievului, care la 3 martie curent a introdus noul regim vamal la frontiera moldo-ucraineană, mai afirmă presa moscovită. Tiraspolul a calificat aceste măsuri drept „blocadă economică” şi a interzis tranzitul mărfurilor moldoveneşti şi ucrainene pe teritoriul său.
Proprietarul centralei de la Cuciurgan este gigantul rus RAO EES Rossii, care a procurat întreprinderea de la firma ruso-belgiană St. Gideon. Ultima, la rândul ei, a privatizat centrala în pofida interdicţiei de vânzare a patrimoniului public în regiunea transnistreană, impus anterior de autorităţile R. Moldova.
Centrala Electrică de la Cuciurgan, cea mai mare staţie de producere a energiei electrice din fosta URSS şi din Europa de Est, a sistat, livrările de curent către malul drept al Nistrului la 1 noiembrie 2005. R. Moldova cumpăra de la aceasta circa 70 la sută din necesităţile sale de curent. Lunar, Chişinăul plătea câte 5 milioane dolari, contractul de livrare fiind valabil pana în august 2006.