„Ironia sorții este că prăbușirea URSS a fost însoțită de alte crime monstruoase – aproape întreaga proprietate publică a devenit proprietate privată, controlată de fosta nomenclatură comunistă și bandiți, care peste noapte au devenit oligarhi. Ar fi straniu ca după reamintirea și înțelegerea lucrurilor menționate să mai existe în Republica Moldova curente nostalgice restauratoare...”
***
Planurile de exploatare a nostalgiei pentru URSS
La 30 decembrie 2022 se împlinesc 100 de ani de la constituirea Uniunii Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Întreprinzătorii ruși au bătut deja medalia jubiliară “URSS 100 ANI 1922-2022” și sunt în așteptarea comenzilor din partea nostalgicilor care, la rândul lor, sunt în așteptarea ideilor unificatoare pentru aproximativ 270 de milioane de oameni născuți în URSS și împrăștiați prin întreaga lume. Specialiștii în domeniul relațiilor publice (PR), care au format opinia publică în preajma aniversărilor a 70-a și 75-a ale Victoriei, transformate în proiecte propagandistice de genul “Можем повторить”, precum și a 100-a aniversare a Revoluției din Octombrie, s-au implicat deja plenar și în promovarea proiectului URSS-100. Principala țintă a ultimului este exploatarea nostalgiei pentru paradisul pierdut. Este dificil de spus dacă propagandiștii vor reuși sau nu să-și atingă scopul. Actualmente, totul depinde de rezultatul desfășurării operațiunii militare speciale în Ucraina, ultima urmând să fie cucerită în două-trei zile sau săptămâni. Distrugerea Ucrainei și a ucrainenilor face parte din proiectul de relansare a noii versiuni – URSS 2.0, potrivit dictatorului belarus, Alexandr Lukașenco, sau pentru refacerea imperiului rus, potrivit ex-consilierului președintelui Vladimir Putin.
Așa sau altfel, exploatarea nostalgiei pentru defuncta URSS a fost prevăzută pentru întregul an jubiliar 2022. Împotmolirea în aventura din Ucraina a dat temporar peste cap planurile mărețe de refacere a imperiului. În orice caz, aniversarea menționată este un prilej pentru a reflecta asupra proiectului URSS și impactul acestuia asupra societății moldovenești și a altora, care s-au desprins de imperiul sovietic în 1991. De aceea, fenomenul nostalgiei pentru URSS merită atenție continuă și înțelegere. În primul rând, este necesar să se înțeleagă că nostalgia este un fenomen absolut natural și, practic, inevitabil. În al doilea rând, este important să se înțeleagă că amploarea exploatării sentimentelor nostalgice are limite, care trebuie restrânse în mod constant. În al treilea rând, este necesară întreprinderea eforturilor susținute pentru a arăta că paradisul sovietic pierdut avea la temelie o adevărată mașinărie infernală, prin care au trecut zeci de milioane de oameni pentru ca o parte a societății, căreia i s-au pus ochelari de cal, să ducă dorul URSS-ului după ce acesta din urmă s-a dus pe apa sâmbetei. Ce e val ca valul trece.
Estimarea atitudinilor nostalgice în Republica Moldova
Înainte de a recurge la estimarea gradului de nostalgie după URSS în Republica Moldova este important să se facă o clarificare privind cea ce înțeleg specialiștii în științe sociale și politice atunci când cercetează fenomenul nostalgiei. Astfel, sociologii practicieni, care au studiat fenomenul, au constat că doar în câțiva ani după destrămarea URSS a început procesul de mitologizare activă a istoriei. Un astfel de proces urmează în mod inevitabil traiectoria clasică de lunecare spre matricea veacului de aur sau a paradisului pierdut. În acest proces, nostalgia se manifestă ca o „construcție intelectual-emoțională, care denaturează imaginea unei anumite perioade istorice”. Acest lucru se întâmplă de o manieră firească, fiindcă odată cu trecerea timpului apare necesitatea reconstrucției trecutului ca un caleidoscop de imagini. Așa apere tânjeala după imaginile care fie au existat cu adevărat sau poate nu au existat, dar care reconstruiesc de o manieră lapidară o utopie îndreptată nu către viitor, ci spre trecutul fericit și irecuperabil.
Din cele expuse mai sus rezultă că nostalgia bazată pe o experiență individuală sau colectivă, directă sau implicită poate avea diverse manifestări. Pentru necesitățile noastre practice este important să desprindem că în linii mari nostalgia poate fi de două tipuri: restauratoare și reflexivă. În primul caz, este vorba despre idealizarea emoțională a experienței trecute pentru a pretinde necesitatea repetării acesteia. În al doilea caz, este vorba despre o încercare de a o înțelege: ce a fost bine, ce este rău în perioada idealizată și de ce răul a prevalat și, finalmente, a spulberat idealul deplâns.
În Republica Moldova, cu diferite ocazii (în 2009, 2016, 2018), au fost întreprinse cercetări sociologice, desfășurate în cadrul Barometrului de Opinie Publică (BOP), pentru estimarea anvergurii nostalgiei pentru URSS. S-a dovedit că nostalgia moldovenilor este mai degrabă una reflexivă (vezi Figura 1), decât restauratoare.
Figura 1.
Este uimitor că odată cu trecerea timpului s-a mărit numărul nostalgicilor. Însă, după furtul miliardului, în 2014, cu participarea activă a unor exponenți ai așa-zisei Alianțe pentru Integrare Europeană (AIE), nu este deloc de mirare că numărul nostalgicilor a crescut semnificativ. Ulterior, atitudinile au relaxat către starea inițială. Oricum, este de remarcat că rata celor care și-ar dori reconstituirea URSS (vezi Figura 2) este semnificativ mai mică, decât rata celor ce deplâng disoluția imperiului sovietic.
Figura 2.
3. Concluzii
În Republica Moldova nostalgia pentru defuncta URSS este încă foarte pronunțată, însă e mult mai atenuată, decât în alte foste republicii sovietice. Explicația că nostalgia moldovenilor este mai degrabă una reflexivă, decât restauratoare rezidă în faptul că forțele politice din Republica Moldova au exploatat nostalgia pentru URSS, iar ulterior au renunțat la proiectele de restaurare sovietică.
Astfel, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) a obținut în 2001 o majoritate parlamentară constituțională de peste 70% pentru a aduce țara într-o Uniune a Republicilor Suverane (URS), alături de Rusia și Belarus, iar peste doar un an și jumătate PCRM a schimbat macazul pledând pentru integrarea europeană. Actualmente, speculațiile pe sentimentele nostalgice față de URSS sunt practicate de Partidul Șor, care evoca necesitatea preluării controlului statului asupra businessului privat, reanimarea întreprinderilor de stat, refacerea pe scară largă a colhozurilor, oferirea a tot felul de servicii gratuite cetățenilor, etc.
Pentru menținerea nostalgiilor în albia reflexivă este important să li se reamintească cetățenilor nostalgici, de o manieră decentă, în baza dovezilor bine documentate, că URSS-ul a fost un stat totalitar, constituit pe fărdelege și minciună, care a substituit în totalitate promisiunile fixate în decretele emise după puciul din noiembrie 1917, care a practicat teroarea împotriva propriilor cetățeni – colectivizarea, deportarea, distrugerea bisericilor și nimicirea clerului etc. Toate aceste crime au fost comise pentru ca finalmente URSS să se prăbușească sub povoara proprii inconsistențe economice. Ironia sorții este că prăbușirea URSS a fost însoțită de alte crime monstruoase – aproape întreaga proprietate publică a devenit proprietate privată, controlată de fosta nomenclatură comunistă și bandiți, care peste noapte au devenit oligarhi. Ar fi straniu ca după reamintirea și înțelegerea lucrurilor menționate să mai existe în Republica Moldova curente nostalgice restauratoare.
Antinostalgia
Vezi și:
- Războiul ca ideologema de stat a Rusiei lui Putin. Op-Ed de Anatol Țăranu
- La vremuri noi, simboluri noi , Op-Ed de Victor Pelin
- Centenarul imperiului năruit. Promptuar pentru nostalgici. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Z0ZZ – Anul centenarului și eforturilor de refacere a URSS... Op-Ed de Victor Pelin
- Octavian Țîcu: Perspectiva Republicii Moldova nu poate fi alta decât europeană și alături de România
- Igor Șarov: Nostalgia după URSS are un leac, se numește informare și conștientizare a istoriei
- De ce și cum a dispărut URSS? De ce provoacă și acum nostalgie? Dezbateri IPN
- Igor Boțan: Marșul triumfal al nostalgicilor pro-sovietici s-a întrerupt după revolta tinerilor din 7 aprilie 2009
- Marin Gherman: Nostalgia față de URSS în Ucraina este la un nivel mai scăzut decât în Moldova
- Igor Boțan: Cetățenii moldoveni nostalgici după URSS nu-și doresc neapărat refacerea acestei uniuni
- De ce a apărut și cum a funcționat URSS? De ce provoacă și acum nostalgie? Dezbateri IPN
- Virgiliu Pâslariuc: URSS s-a prăbușit, dar spațiul post-sovietic a rămas o colonie mediatică și energetică a Rusiei
- Russkii mir – substituentul URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Ziua trădării și nostalgicii... Op-Ed de Victor Pelin
- Igor Boțan: Greșelile Kremlinului în contextul Ucrainei sunt totale
- Valentin Dolganiuc: Cetățenii moldoveni nu au nostalgii față de URSS, ei sunt victime ale propagandei
- Arcadie Barbăroșie: Cred că într-un final Republica Moldova se va uni cu România
- Evoluția agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și influența acesteia asupra fenomenului nostalgiei după URSS. Dezbatere IPN
- Nostalgia în ajunul apogeului. Op-Ed de Victor Pelin
- Holodomor și constructul identitar ucrainean. Lecția pentru Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu: Rezistența antisovietică a fost platforma pe care s-a lansat schimbarea
- Virgiliu Bîrlădeanu: Guvernările au păstrat o atitudine indiferentă față de mișcarea de rezistență anticomunistă
- Mișcările de rezistență anticomunistă au creat platforme pentru renașterea națională
- Manifestări ciudate ale nostalgiei... Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după himere sau de ce stagnează proiectul unionist. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după măreția imperială. Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după guvernarea dușmanilor poporului. Op-Ed de Victor Pelin
- Neutralitatea ca statut de vasalitate a Republicii Moldova față de Moscova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după revoluția roșie... Op-Ed de Victor Pelin
- Principalul inamic al nostalgicilor după URSS. Op-Ed de Victor Pelin
- Anneli Ute Gabanyi: Până la căderea Zidului Berlinului în RDG nu s-a vorbit despre crimele Armatei Roșii
- Istoricul Virgiliu Bîrlădeanu: Basarabenii țin minte cum au fost aruncați pe câmpurile de mine
- Igor Boțan: Rusia, revanșardă după destrămarea miturilor pe care le-a creat
- Etapa finală a Celui de-al Doilea Război Mondial: realitate și mituri privind contribuția URSS și a Alianței Antihitleriste. Dezbateri IPN
- Igor Boțan: În acest război se folosesc toate armele, inclusiv arma energetică
- Nicolae Negru: În Moldova propaganda rusească există datorită unor forțe politice care se alimentează din Rusia
- Anatol Petrencu: Rusia va fi învinsă și va plăti contribuții de război
- Participarea URSS în Cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii și înfrângeri reale, despre ce tace propaganda, despre ce vorbesc miturile și nostalgia. Dezbatere IPN
- Eșecul resuscitării sentimentelor nostalgice. Op-Ed de Victor Pelin
- Anatol Țăranu: O viață mai bună va elimina orice nostalgie față de trecut
- Marin Gherman: În Ucraina predomină narativul victoriei
- Igor Boțan: Rusia trece prin perioada revanșismului
- Cine și de ce a pornit Cel de al Doilea Război Mondial? Mituri propagandistice ca sursă a nostalgiei după URSS. Dezbateri IPN
- Nostalgia sovietică resuscită românofobia în Republica Moldova. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Valentin Constantinov: Pe dictatori îi interesează doar puterea personală. Interviu IPN
- Narativul istoric distorsionat – arma ideologică a imperialismului rus. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Valentin Constantinov: Cultul personalității lui Stalin a fost demascat în 10 ani
- Doctor în istorie: În perioada sovietică propaganda mușamaliza acțiunile represive
- Valentin Constantinov: Cu cât ne depărtăm mai mult de Rusia, cu atât o ducem mai bine
- Nostalgia după dictatură și violență. Op-Ed de Victor Pelin
- Realitatea neretușată privind ștafeta mitică transmisă de armata roșie către armata lui Putin. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Boțan: Ambițiile imperiale ale Rusiei au existat dintotdeauna
- Andrei Covrig: Vladimir Putin are ca scop distrugerea Ucrainei
- Valentin Constantinov: Nicio destrămare de imperii n-a avut loc fără războaie
- Nostalgia după măreția militară a URSS ca explicație pentru aprobarea invaziilor actuale. Dezbateri IPN
- Nostalgii după miliția sovietică – născută din NKVD, Op-Ed de Victor Pelin
- Protestul iobagului nostalgic. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia după votare fără alegeri... Op-Ed de Victor Pelin
- Prețul fatal al nostalgiei imperiale ruse. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Boris Negru: Destrămarea URSS trebuie privită ca o legitate. Imperiile apar și dispar
- Anatol Petrencu: Rusia de astăzi nu este deloc atractivă
- Igor Boțan: Atrocitățile din Bucea sunt efectul instrumentării propagandistice a nostalgiei sovietice
- Drepturile omului și libertățile fundamentale în URSS: mituri și realități. Dezbateri IPN
- Amnezia și degradarea morală a comuniștilor nostalgici. Op-Ed de Victor Pelin
- Modelul rus și german de a învăța lecțiile istoriei. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Nostalgia în serviciul propagandei. Op-Ed de Victor Pelin
- Nostalgia după imperiu și factorul găgăuz în politica moldovenească. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Igor Boțan: Gorbaciov nu s-a concentrat pe refacerea economică și URSS a mers spre neființă
- Grigore Belostecinic: Gorbaciov a dorit cu adevărat să salveze Uniunea Sovietică
- Anatol Țaranu: Sistemul sovietic a fost construit pe elementul terorii
- Ce greșesc nostalgicii când îi atribuie lui Mihail Gorbaciov rolul de demolator al URSS? Dezbatere IPN
- Mihail Podolyak: Cooperarea țărilor post-sovietice cu Rusia va duce la pierderi pentru ele
- Pactul Molotov-Ribbentrop în oglinda nostalgiilor imperiale ale Kremlinului. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Canalul TV „ Пятый”: În toamnă, Rusia va încerca să anexeze teritoriile a cinci țări
- Factologia învinge nostalgia. Op-Ed de Victor Pelin
- Infarctul și decesul URSS. Nașterea nostalgiei sovietice. Op-Ed de Anatol Țăranu
- Anatol Petrencu: Nostalgicii trebuie să accepte pentru ei și partea ascunsă despre viața din URSS. Interviu IPN
- Anatol Petrencu: Nu putem accepta politica agresivă a Rusiei
- Anatol Petrencu: Uniunea Sovietică a fost un stat bazat pe frică și șantaj
- Istoricul Anatol Petrencu: Cei nostalgici după URSS idealizează un trecut criminal
- Igor Boțan: Există dovezi sigure că foametea din RSSM din anii 1946-1947 a fost una organizată
- Vasile Bumacov: Doar agenții de influență „cred” că foametea nu a fost organizată
- Lidia Pădureac: Foametea din 1946-1947 este o crimă împotriva umanității și nu are termen de prescripție
- A fost organizată sau nu foametea din RSSM în anii 1946-1947? Au putut și au vrut autoritățile sovietice să prevină efectele devastatoare ale acesteia? Dezbateri IPN
- Operațiunea Iași-Chișinău între nostalgie sovietică și politică de europenizare. Op-Ed de Anatol Țăranu
- 100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere. Dezbatere IPN
- Victor Juc: Mersul prost al lucrurilor alimentează nostalgiile față de alte vremuri
- Igor Boțan: Avem nevoie de o politică de comunicare privind problemele legate de parcursul european
- Rodica Ciobanu: Avem nevoie de educarea spiritului civic al cetățenilor