Colindul rămâne cea mai populară tradiţie de Crăciun. Se spune că celor care nu aprind lumina de Crăciun şi nu-i aşteaptă pe colindători, li se iau puterile. Contactat de IPN, doctorul în etnologie Tudor Colac a spus că suntem cei mai bogaţi la capitolul colinde, întrucât avem colinde pentru gazde, pentru vânători, pentru agricultori. Tradiţional, cete de colindători merg din casă-n casă pentru a vesti naşterea Mântuitorului.
De-a lungul timpului s-au format mai multe datini. Spre exemplu, sărbătoarea are semnificaţii aparte pentru fetele de măritat, care aşteaptă anumite semne de la natură sau circumstanţe în familie pentru a decide dacă se vor căsători sau nu în anul ce urmează.
Referindu-se la dualitatea sărbătorii de Crăciun în Republica Moldova, etnologul a ţinut să menţioneze că a sărbători Crăciunul pe 25 decembrie nu înseamnă a sărbători Crăciunul catolic. „Este vorba despre Crăciunul creştin, pe care-l serbează deopotrivă şi ortodocşii, şi catolicii. La ortodocşi ne referim la două stiluri: stilul nou şi stilul vechi. Este bine să înţelegem că stilul gregorian şi iulian s-au întâlnit dintotdeauna în Europa. Spre exemplu, România a trecut la stilul nou şi această dualitate a durat multe decenii până s-a înrădăcinat şi se respectă. Dar şi acolo mai sunt localităţi, în special în zona Bărăganului şi Dobrogei, unde lipovenii continuă să sărbătorească Crăciunul pe 7 ianuarie”, a mai spus Tudor Colac.
Potrivit etnografilor, în localităţile din sudul ţări şi unele sate din nordul ţării, Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie. Cei care respectă calendarul bisericesc vechi sărbătoresc pe 7 ianuarie.