Cele mai dese încălcări ale drepturilor omului în 2015, prezentate de avocatul poporului

Raportul ombudsmanului pentru anul 2015 a evidenţiat mai multe probleme privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Printre acestea se numără puterea redusă de cumpărare a populaţiei, mărimea mică a pensiilor, dar şi limitarea accesului la serviciile medicale. În cadrul unei conferinţe de presă, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, menţionat că mărimea pensiilor este sub nivelul minim de existenţă stabilit de Biroul Naţional de Statistică, iar cifrele oficiale arată că 98% dintre pensionari primesc pensii mai mici decât acest prag, transmite IPN.

„În anul 2015 puterea de cumpărare a populaţiei a scăzut cu peste 6%. Preţurile şi tarifele la mărfurile de consum şi servicii s-au majorat în medie de trei ori comparativ cu anul 2014, iar preţul la serviciile comunale, locative s-a mărit de şapte ori. Care este în cazul de faţă corelaţia dintre respectarea drepturilor omului şi asigurarea lor?”, a menţionat Mihail Cotorobai.

Consultantul principal al avocatului, Svetlana Rusu, a menţionat că cel mai vulnerabil domeniu, evidenţiat în raport, este cel al protecţiei sociale. Potrivit ei, în Republica Moldova nu există un mecanism independent, care ar monitoriza implementarea a prevederilor Convenţiei ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilităţi. „Acest mecanism trebuie să fie creat neapărat şi cu persoane cu dizabilităţi, şi cu organizaţii care apără drepturile lor”, a menţionat Svetlana Rusu.

Potrivit raportului, persoanele cu deficienţe ale aparatului locomotor, dar şi acele cu deficienţe de auz şi vedere se confruntă cu mari dificultăţi în realizarea drepturilor din cauza lipsei căilor de acces la instituţiile de utilitate publică. Printre acestea sunt existenţa unor bariere în realizarea dreptului la vot, accesului la justiţie, accesibilitatea redusă la infrastructura socială, la transport, la mediul informaţional, insuficienţa serviciilor sociale la nivel comunitar.

De asemenea, raportul relevă faptul că pe parcursul anului 2015 a fost înregistrată încălcarea frecventă a drepturilor pacienţilor. Astfel, din petiţiile adresate ombudsmanului a fost sesizată limitarea accesului la serviciile medicale din cauza atitudinii iresponsabile a angajaţilor din domeniul sănătăţii, deficitul de personal competent, în special în mediul rural, accesul redus la serviciile de urgenţă.

Totodată, membrii Oficiului avocatului poporului au menţionat o serie de probleme cu care se confruntă instituţia. Consultanta Oficiului, Tatiana Popa, a menţionat că instituţia încă nu are un sediu permanent unde să-şi desfăşoare activitatea. „Secretariatul Parlamentului ne cere să eliberăm clădirea în care ne aflăm din motiv că aceasta este avariată, iar Guvernul ne trimite scrisori să ne spună că nu poate să ne ofere un sediu nou, care să răspundă necesităţilor noastre”, a menţionat Tatiana Popa.

Preşedinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Raisa Apolschii, a menţionat că cu aceleaşi probleme s-a confruntat şi ea atunci când era în fruntea acestei instituţii. „Problemele abordate în acest raport sunt asemănătoare cu cele existente anterior. Petiţiile de notă problemele care există. Pe bugetul statului să nu prea contaţi pentru că dintotdeauna a existat lipsa de resurse necesare pentru activitatea ombudsmanului”, a menţionat Raisa Apolschii.

Raportul are drept scop informarea reprezentanţilor societăţii civile, partenerilor internaţionali, autorităţilor şi a publicului larg despre concluziile şi îngrijorările ombudsmanului privind situaţia existentă la capitolul respectarea drepturilor omului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.