Cele 100 de milioane de euro oferite de România – sub lupa guvernării și a opoziției

Opoziția și guvernarea își exprimă recunoștința față de România pentru cele 100 de milioane de euro oferite Republicii Moldova în calitate de ajutor financiar nerambursabil. Reprezentanții PAS spun că banii vor fi direcționați spre proiecte de infrastructură, în special, în zonele rurale pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor de la sate. De cealaltă parte, opoziția cere ca acest ajutor să nu fie politizat, iar de fonduri să beneficieze toate localitățile, indiferent de apartenența politică a autorităților locale, notează IPN.

Acordul privind asistența financiară și tehnică nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România cetățenilor Republicii Moldova, urmează a fi aprobat în timpul ședinței comune a Guvernelor celor două state. Acordul are o valabilitate de 7 ani, cu posibilitatea de prelungire încă maximum 3 ani.

„De data aceasta, aceste 100 de milioane de euro sau 2 miliarde de lei vor fi canalizate pentru nevoile cetățenilor. Aceste 100 de milioane vor merge pentru drumuri, infrastructură locală, apă, canalizare, fiind vorba despre acel sat european pe care l-am promis în campanie electorală. Acest ajutor nerambursabil este dovada prieteniei și relației apropiate dintre Guvernul de la Chișinău și cel de la București și această ședință comună de Guvern de vineri va fi, cu adevărat, un eveniment istoric”, a spus deputatul PAS, Mihai Popșoi, în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.

Reprezentanții Blocului PCRM-PSRM se întreabă care este necesitatea organizării unor astfel de evenimente grandioase, într-o perioadă pandemică și se arată convinși că agenda ședinței comune a celor două Guverne este una camuflată.

„Urmează să vedem cât de bine vor fi valorificați acești bani. Este puțin straniu faptul că tot Cabinetul de miniștri din România vine aici. Pe de o parte, e pandemie și ținem oamenii închiși în case, pe de altă parte, facem ședințe comune. Probabil, au și altă agendă decât acordarea acestor bani, fiind vorba în special de contextul regional, de securitate, de amenințări. Pentru că până la urmă ce ai de discutat atât despre acești bani?”, a spus deputatul Blocului PCRM-PSRM, Grigore Novac.

Reprezentanții Partidului politic Șor cer transparență maximă la cheltuirea celor 100 de milioane de euro oferite de România și solicită consultări dintre autoritățile centrale și cele raionale privind destinația finală a banilor.

„Le sugerăm autorităților României să includă în acest proiect și autoritățile publice locale. E bine că se discută cu autoritățile centrale, cu Guvernul, dar este indicat să se ia în calcul și opinia autorităților locale, cel puțin cele de nivelul II. Să extindem formatul. Este inadmisibil ca să fie politizată această intervenție financiară din partea României”, a spus reprezentantul Partidului Șor, Dinu Țurcanu.

Președintele interimar al Platformei DA a mulțumit României pentru sprijinul constant și necondiționat acordat Republicii Moldova și a cerut guvernării de la Chișinău valorificarea pe deplin a potențialului acestui acord.

„România a fost alături de Republica Moldova mereu. Dacă au sau nu vreo contribuție, la acordarea acestor bani, Guvernele de la Chișinău, mai puțin contează. Trecem printr-o perioadă dificilă și vedem polemicile partidelor parlamentare, dar în egală măsură ei se fac responsabili de situația în care se află azi Republica Moldova. Unii pentru că au contribuit la jaful miliardului, alții pentru că au gestionat prost situația în trecut, inclusiv prin faptul că n-au fost capabili să valorifice acest ajutor financiar din partea României, mult mai devreme”, a spus Dinu Plîngău.

Mâine, în timpul ședinței comune dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al României mai urmează să fie semnat acordul privind construcția podului peste Prut dintre localitatea Ungheni (Republica Moldova) și Ungheni (România), acordul privind renovarea și modernizarea podului Ghiurgiulești-Galați și acordul ce vizează reducerea tarifelor de roaming.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.