Cel mai mare dar oferit la Paștile Blajinilor este rugăciunea sinceră, preot

De Paștile Blajinilor, toate bisericile fac rugăciuni dimineața, Parastasul cel mare, apoi preoții și enoriașii pleacă la cimitire, din greacă – „dormitor”, acolo unde „adormiții” așteaptă a doua venire a Mântuitorului.

Contactat de IPN, preotul Vetcislav Cazacu, președintele Sectorului Mitropolitan Studii al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, spune că la început termenul de Paște al Blajinilor nu avea context teologic. Era o denumire din popor pentru a marca transmiterea veștii Învierii celor „adormiți”, deoarece blajinii sau fericiți sunt toți cei care au trecut smerit această viață.

Obiceiul de a sărbători Paștile Blajinilor există în țările post-sovietice, unde se respectă cultul răposaților. Unii merg la cimitire luni, alții duminică. În Bucovina există „o tradiție frumoasă” de Paști. După ce preotul salută enoriașii cu: „Hristos a Înviat!”, oamenii pleacă la cimitire unde aprind câte o lumânare, iar apoi continuă același ritual și la Paștile Blajinilor, rugându-se pentru cei trecuți în neființă.

„Paștile Blajinilor reprezintă continuarea Învierii Domnului. Noi, creștinii, nu credem în moarte, ci în înviere, căci Hristos a Înviat pentru toți și fiecare. Dacă n-ar fi sărbătoarea aceasta, probabil, am fi uitat de cimitire cu toată rutina noastră zilnică. Spre exemplu, în alte țări, precum Italia, localnicii sunt deprinși în orice duminica să petreacă timpul în cimitir, amintindu-și de cei dragi. În principiu, nu poate exista o zi anumită pentru a vizita părinții la cimitir, suntem bineveniți oricând cu gânduri și fapte curate”, a subliniat preotul.

Important este aspectul spiritual al sărbătorii. „Unii oameni caută un surplus în afară de rugăciune, deși contează doar legătura noastră cu Dumnezeu și ajutorul celor mai necăjiți decât noi, restul sunt adaosuri. Nu există o regulă anumită și norme de pomelnice, totul se limitează la dorință și posibilitate. Cel mai mare dar oferit este rugăciunea sinceră. Când îl ai pe Hristos în inimă, vezi cu alți ochi oamenii din jurul tău. Apostolul Pavel spunea că dragostea nu se încheie cu moartea, astfel că trebuie să respectăm morții, dar și să nu uităm de cei dragi alături de noi, precum nu trebuie să uităm ce avem, dar și ce-am pierdut”, a subliniat preotul Vetcislav Cazacu.

În Republica Moldova Paștile Blajinilor se sărbătoresc duminică și luni, la o săptămână de la Învierea Domnului. Pentru angajați este zi liberă nelucrătoare. În unele localități la cimitire se merge și sâmbătă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.