Cei mai buni studenți și masteranzi din Moldova au primit Burse de Merit

50 de studenţi din 9 instituţii de învăţământ superior din Republica Moldova au intrat în posesia Burselor de Merit în valoare de 12 mii de lei fiecare, sumă care va fi transferată într-o singură tranșă în contul lor. Directorul Centrului de Informaţii Universitare, Angela Muşet, a declarat pentru IPN că pe lângă tradiționalul dosar cu certificatele ce atestă cunoştinţele, studenţii şi masteranzii au scris un eseu la o temă liberă, diferit de anii precedenți când tematica era prestabilită. În acest an, programul Burse de Merit a ajuns la a XXI-a ediţie.

„Studenților aplicanți li s-a oferit mai multe oportunități în acest an. Ei au putut scrie un eseu la diverse tematici în așa fel ca toți studenții, fie de la științele socio-umane, fie cele reale, tehnico-inginerești sau medico-biologice să scrie despre ceea ce le este mai aproape sufletului sau aproape de domeniile în care activează. Acest fapt a demonstrat creativitatea și libertatea lor în gândire”, a declarat Angela Mușet.

La ediția concursului din acest an şi-au depus dosarele 266 de studenţi şi masteranzi, iar în urma evaluării acestora, cât şi a prestaţiei candidaţilor la un test de cultură generală, au fost desemnaţi câştigători 35 de studenţi din ultimul an de studiu, ciclul licență, şi 15 masteranzi. Cei 50 de câştigători au fost selectaţi de către o Comisie independentă de experţi, constituită din reprezentanţi ai comunităţii academice. Un accent deosebit s-a pus pe nivelul de implicare a studenților în activităţile extra-curriculare, inclusiv activităţi de voluntariat sau implicarea în diverse proiecte.

Prezent la ceremonia de decernare a premiilor, președintele Comisiei Parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Vladimir Hotineanu, a apreciat succesele tineretului studios din Republica Moldova, exprimându-și încrederea că anume tinerii premianți vor contribui la rezolvarea problemei ce vizează lipsa cadrelor în mediul rural. „Voi aveți prioritatea de a cunoaște, de a acumula cunoștințe și de a le reda poporului din inima căruia ați venit, voi trebuie să duceți cultura la sate. Voi sunteți acei care duceți aparatul genetic cel mai perfect al acestei națiuni, cei mai buni exponenți ai poporului”, a adăugat Vladimir Hotineanu.

Gheorghe Graur, masterandul Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, spune că suma de 12000 de lei este una semnificativă pentru un student care ar dori să-și cumpere strictul necesar pentru studii. „Ar fi un prim salariu ca răsplată la eforturile care le-a depus studiind, este un stimul esențial. Este prima piatră de temelie pentru a rămâne în Republica Moldova”, a spus Gheorghe Graur.

O altă câștigătoare, studenta Academiei de Studii Economice, Ludmila Adamciuc, a menționat că, dacă anterior în fiecare lună tradițional din bursă procura cărțile necesare, acum, pentru că suma este mai mare, o va cheltui pentru a pleca în vacanță sau pentru organizarea propriei ceremonii de căsătorie .

Pe parcursul celor 21 de ediţii anuale ale programului, aproximativ 5000 de studenţi au participat la concurs, dintre care 1330 de studenţi au beneficiat de Burse de Merit. Din anul 2003, concursul este organizat de Centrul de Informaţii Universitare, sub egida Consiliului Rectorilor din Moldova.

Programul de burse este susţinut financiar de banca „Moldova Agroindbank” şi compania „Orange Moldova”. Parteneri evenimentului sunt Asociaţia Naţională a Tinerilor Istorici din Moldova şi Agenţia de publicitate Kim Art, iar parteneri media - Revista Săptămîna, Cotidianul Timpul, Ziarul de Gardă şi Agenţia de presă IPN.

  • angela muset despre ajustarea regulamentului.mp3
  •     0
  • gheorghe graur despre motivatia oferita de bursa.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.