Elevii, studenţii, dar și cei mai buni profesori de limbă germană din Moldova, care au participat la mai multe concursuri şi burse oferite de Ambasada Germaniei la Chişinău, au fost premiaţi vineri, 16 iunie. Astfel, elevii şi studenţi au primit premii şi diplome pentru că au participat la concursul literar „O zi împreună cu selecționata de fotbal a Germaniei”. De asemenea, au fost oferite 20 de burse ale Serviciului German pentru Schimburi Academice (DAAD), dar şi 17 diplome de limbă germană DSD. În acest an, în premieră au fost acordate și patru premii celor mai buni profesori de limbă germană, transmite IPN.
Premiile, printre care și cărți, le-au fost înmânate participanţilor de către ambasadoarea Germaniei la Chişinău, Ulrike Knotz. Oficiala a declarat că în Republica Moldova învățarea unei limbi străine facilitează stabilirea de noi contacte și apariția noilor oportunități. „Merită să se învețe limba germană nu doar pentru posibilitățile frumoase din câmpul muncii, ci și din considerentul că acest fapt va facilita accesul la un spațiu cultural deosebit”, a adăugat ambasadoarea.
Ina Culibeachina, profesoară de limbă germană la Liceul Teoretic „Nicolai Gogol” din Bălți și câștigătoarea premiului destinat celor mai buni profesori, spune că limba germană este limba care mereu tinde să arate de ce ar fi necesar să o cunoști. Totodată, rezultatele muncii profesorilor se reflectă în rezultatele elevilor care iau locuri premiante inclusiv la concursurile de astăzi.
Oxana Chira, profesoară la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, ține cursul de limbă germană de 16 ani. Ea spune că avantajul cunoașterii limbii germane este faptul că deschide noi oportunități de muncă, inclusiv în companiile germane deschise în Moldova. Iar mulți dintre absolvenții universității aleg să plece în Germania unde își continuă studiile făcând o a doua facultate.
Eleva Liceului Teoretic „Nicolai Gogol” din Bălți, Cătălina Staver, învață de patru ani limba germană și este una dintre premiante la concursul literar. „Am scris că fotbaliștii făceau parte dintr-o joacă de calculator. Am o prietenă din Elveția care este membră a unei echipe de fotbal și ea m-a invitat la un antrenament de al ei, probabil și asta m-a inspirat. În viitor vreau să continui studiile în Germania sau în Elveția pentru că îmi place foarte mult limba germană”, a spus Cătălina Staver.
Cristian Șchiopu, absolvent al Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, va avea posibilitatea să plece peste hotare pentru a-și perfecționa cunoștințele de limbă germană. El spune că nicio limbă nu este complicată atât timp cât găsești mijloace interactive de a o învăța. „Pe lângă facultate este un hobby de-al meu să practic limbile străine, consider că o persoană care ar dori să se dezvolte multilateral ar trebui să posede limbile străine și în special limba germană care este de o importanță grandioasă. Prietenii mei uneori mă urăsc pentru că ei vorbesc limba română, dar eu mai discut cu ei în limba germană, eu vorbesc în altă limbă cu ei pentru a o nu uita”, a adăugat Cristian Șchiopu.
În cadrul celei de-a III-a ediții a sărbătorii de vară a limbii germane au fost premiați aproximativ 100 de participanți.