Cei ce încalcă legea vor fi sancţionaţi, Vlad Filat
Premierul Vlad Filat a făcut în debutul şedinţei de guvern de marţi, 17 august, o adresare către Procuratura generală, SIS, MAI şi, în limita competenţelor, către CCCEC să monitorizeze şi documenteze toate acţiunile ilegale intreprinse de unele instituţii ale statului în vederea boicotării desfăşurării referendumului din 5 septembrie, notează Info-Prim Neo.
„ Republica Moldova este un stat de drept şi fiecare cetăţean are dreptul să-şi expună opinia prin vot. Însă legea trebuie respectată şi implementată, inclusiv legea cu privire la desfăţurarea referendumului din 5 septembrie. Dar observ şi sunt informat că unele instituţii se implică îndemnând populaţia să nu participe la referendum, dezinformând-o”, a specificat Filat.
În acest context, premierul a cerut ca instituţiile nominalizate să prezinte, cu începere de astăzi, informaţii operative despre modul în care se implementează prevederile legii cu privire la referendumul din 5 septembrie la nivel de fiecare raion şi fiecare primărie.
„Legea este lege şi ea trebuie respectată de toţi, iar cei care o încalcă trebuie să fie sancţionaţi”, a adăugat premierul.
Tot în contextul pregătirilor către referendum vicepremierul Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, a prezentat o informaţie despre deschiderea secţiilor suplimentare de votare peste hotarele ţării. El a spus că au fost trimise note verbale tuturor celor 12 ţări în care se prevede deschiderea de secţii suplimentare de votare. Cinci din acestea au dat un răspuns pozitiv expres, iar şase au răspuns verbal şi au recomandat autorităpţilor moldoveneşti să conlucreze cu cele din localităţile unde se doreşte deschiderea secţiilor de votare. Nu a fost primit răspuns doar de la guvernul Canadei, deşi iniţial acestă ţară a manifestat o atitudine pozitivă.
„Noi am prezentat la CEC lista secţiilor de votare, cu indicarea datelor juridice şi datelor de contact la 2 august, iar la 13 august au fost prezentate listele de bază şi estimarea buletinelor de vot”, a precizat Leancă. El a mai spus că pentru cele 78 de secţii de votare au fost solicitate 130 mii buletine de vot, câte 1600 buletine pe fiecare secţie, cu 300 mai puţine decât la ultimele alegeri parlamentare care au avut loc în 2009.
Leancă a mai spus că Consiliul Europei şi Delegaţia UE în Republica Moldova vor finanţa deplasarea a 20 de echipe de observatori din ţară peste hotare care vor monitoriza în ce mod vor vota cetăţenii moldoveni peste hotare. De asemenea, organismele internaţionale vor asigura trimiterea în Republica Moldova a 20 de observatori străini la referendumul din 5 septembrie.