Proiectanţii şi constructorii care vor încălca prevederile legislaţiei şi normativelor tehnice la construcţia mansardelor vor fi sancţionaţi, a anunţat viceministrul dezvoltării regionale şi construcţiilor, Anatolie Zolotcov. Subiectul a fost discutat la o şedinţă la minister, transmite IPN.
Viceministrul a atenţionat experţii tehnici atestaţi că, în cazul în care vor elabora rapoarte de expertiză tehnică în lipsa soluţiilor de consolidare integrală a imobilului sau fără a executa calculele fundamentale, cu includerea clădirii existente şi a structurii noi supra-etajate, vor fi lipsiţi de certificatul de atestare la comisia de specialitate.
Potrivit datelor prezentate de către reprezentanţii Inspecţiei de Stat în Construcţii, din 2008 până în prezent, pe teritoriul ţării a fost autorizată construcţia a 139 de mansarde. Dintre acestea, 42 au fost date în folosinţă, iar alte 35 sunt în construcţie. În 62 de cazuri, din diferite motive, lucrările au fost sistate.
Inspectorii au constatat că blocurile locative pe care s-a aprobat construcţia mansardelor în majoritatea cazurilor nu dispun de o rezervă a capacităţii portante ce ar putea suporta încărcări suplimentare. De asemenea, în blocurile respective nu au fost efectuate reparaţii curente şi capitale de mai multă vreme şi nu s-a ţinut cont de gradul de consolidarea a acestora la fenomenele naturale. Obiecţiile s-au referit la construcţiile executate până în perioada anilor '70.
Pe 1 mai, o mansardă cu 28 de apartamente a ars în totalitate din cauza unui scurt circuit. Atunci, inspectorii au constat că acel cablu era trasat prin pod, deasupra tavanului, şi era suprasolicitat. În plus, au fost efectuate construcţii neautorizate de către locatarii mansardei. Câteva săptămâni mai devreme, o parte de acoperiş de pe o mansardă în construcţie s-a prăbuşit. Persoanelor responsabile li s-a retras certificatele de atestare tehnico-profesională pentru o perioadă 5 ani.