Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza ce vizează excluderea din cursa electorală a Partidului Politic „Patria” la alegerile parlamentare din noiembrie 2014. Reclamanții sunt formațiunea politică și 14 candidați din lista electorală. Curtea a concluzionat că ingerința în drepturile electorale ale reclamanților nu a respectat standardele impuse de Articolul 3 din Protocolul nr. 1, transmite IPN.
Asociația obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” menționează că, în particular, excluderea partidului reclamant din cursa electorală nu s-a bazat pe dovezi suficiente și relevante, procedurile în fața comisiei și instanțelor judecătorești nu au acordat partidului reclamant suficiente garanții împotriva arbitrariului și că deciziile autorităților naționale nu au fost motivate și corespunzător au fost arbitrare.
Într-o conferință de presă, liderul Partidului Politic Partidul Nostru, Renato Usatîi, care în 2014 era cap de listă al Partidului „Patria”, a declarat că „decizia pronunțată de judecătorii CEDO este o mare victorie”. „O victorie pentru toată echipa Partidului Nostru, pentru toată echipa Partidului Politic „Patria”, cu ajutorul căruia am avut posibilitatea să participăm în campania electorală la alegerilor parlamentare din 2014, dar nu am avut posibilitatea de a ajunge în alegeri, iar cetățenii să-și exprime votul”, a menționat politicianul.
„În 2014, în mod abuziv și banditesc, organizat pe atunci de cetățeanul Plahotniuc și complicii săi – Vlad Filat, Gheorghe Cavcaliuc, Iurie Ciocan, Mihai Poalelungi, Ion Pleșca, Vasile Gafton, care nici până acum nu înțeleg ce face la CEC, au scos ilegal Partidul Politic „Patria” din alegerile parlamentare”, a mai spus Renato Usatîi. Potrivit lui, „aceste ilegalități constituie o premisă pentru ca Curtea Constituțională să anuleze rezultatele alegerilor parlamentare din 2014 și 2019”. Politicianul a mai spus că va acumula toate materialele necesare cu care se va adresa Procuraturii Generale „pentru a investiga crearea și activitatea unei grupări criminale organizate, condusă de Vladimir Plahotniuc”.
Unul dintre cei doi avocați care a reprezentat Partidul Politic „Patria” în toate instanțele naționale și CEDO, Stanislav Pavlovschi, a menționat că această zi este semnificativă nu doar pentru PPPN. „CEDO a pronunțat o hotărâre extraordinar de importantă pentru Republica Moldova și pentru toată Europa, recunoscând că toate hotărârile instanțelor naționale au fost absolut arbitrare”, a declarat Stanislav Pavlovschi, citat într-un comunicat de presă al PPPN.
Partidul reclamant urmează să primească de la statul Republica Moldova 7 500 de euro cu titlu de prejudiciu moral și opt mii de euro cu titlu de costuri și cheltuieli.
Cererea de excludere a formațiunii din cursa electorală a fost depusă la Curtea de Apel de către Comisia Electorală Centrală, ca urmare a unei sesizări din partea Inspectoratului General al Poliției privind utilizarea de către Partidul „Patria” a fondurilor electorale de opt milioane de lei din afara țării. Atunci, Curtea Supremă de Justiție a respins contestația formațiunii și a susținut decizia instanței de apel privind anularea înregistrării concurentului electoral și confiscarea a opt milioane de lei.