După șase ani de la Hotărârea Catan și alții, prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că Rusia a violat dreptul la educația elevilor din școlile românești din regiunea transnistreană, pe 23 octombrie, CEDO a pronunțat o nouă hotărâre, prin care recunoaște că Rusia a încălcat dreptul la educația elevilor de la internatul din Tighina și a obligat-o să plătească 64 de mii de euro.
Asociația Promo-LEX menționează că în decizia de marți sunt 11 reclamanți. Zece dintre ei au obținut câștig de cauză, iar unul – nu. CEDO obligă Rusia să plătească câte șase mii de euro pentru fiecare reclamant și încă patru mii de euro cheltuieli de judecată, în total 64 de mii de euro.
În decizia CEDO din 19 octombrie 2012, Rusia a fost obligată să plătească 1,07 milioane de euro pentru 170 de reclamanți, dar până astăzi refuză să execute hotărârea.
Solicitat de IPN, președintele Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că pentru persoanele vizate în această cauză nu contează doar achitarea sumelor stabilite de CEDO. Este important este ca ei să aibă toate condițiile necesare, să li se respectă dreptul la educație. Și drept exemplu poate fi prezentată situația elevilor din liceul din Grigoriopol, care continuă să fie evacuați la Doroțcaia, astfel fiind nevoiți să facă zilnic naveta spre Doroțcaia și înapoi. De asemenea, este vorba despre liceul din Râbnița, care nu a putut să-și recupereze imobilul ocupat în 2004. Probleme similare au și cei din Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina. În ceea ce ține de achitarea sumelor dispuse de Curte, avocații Promo-LEX depun în continuare eforturi pentru ca aceste obligații ale Federației Ruse să fie executate.
În ultimii șase ani, numărul elevilor din școlile cu scriere în alfabet latin din regiunea transnistreană s-a diminuat cu 35%. Pe 19 octombrie 2012, Curtea Europeană a remarcat că „reducerea numărului de elevi cu 50% în liceele „Evrika” și „Alexandru cel Bun” este prea mare pentru a fi explicată doar prin factorii demografici”.