CEC şi Teleradio-Moldova, ţinta unor atacuri

Comisia Electorală Centrale (CEC) şi Compania  „Teleradio-Moldova” (TRM) ar fi fost ţinta unor atacuri după alegerile de duminică. Despre aceasta a anunţat, astăzi, într-o conferinţă de presă,  procurorul Viorel Morari, prezentând rezultatele unor percheziţii la domiciliile membrilor grupării Antifa, care, potrivit oamenilor legii, pregăteau acţiuni de destabilizare în perioada pre şi post electorală. La suspecţi acasă au fost găsite arme, muniţii, dar şi scheme de acces la mai multe instituţii publice. Cinci persoane au fost reţinute pentru interogări, transmite IPN.

Potrivit procurorului Viorel Morari, urmărirea penală pe faptul organizării unei grupări criminale a fost pornită încă în primăvara anului curent. Ca urmare acţiunilor de investigaţie de până acum, astăzi au fost efectuate percheziţii pe 15 adrese din Chişinău, Bălţi, Ialoveni şi Soroca. Procurorul a menţionat că această grupare a fost creată sub pretextul apărării drepturilor omului, dar în realitate are menirea de a desfăşura acţiuni de preluare prin violenţă a conducerii Republicii Moldova. În cadrul percheziţiilor au fost depistate schemele de acces la mai multe instituţii publice, printre care  CEC şi TRM. Potrivit procurorului, acest fapt dă de bănuit că asupra acestor instituţii urmau să fie săvârşite atacuri.

Procurorul a citat şi câteva fraze din interceptările discuţiilor telefonice ale suspecţilor, în care un suspect spune că ar avea nevoie de un grup de persoane active pentru organizarea unor proteste în cazul în care rezultatul alegerilor va fi altul decât cel aşteptat.

Şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Cavcaliuc, a menţionat că printre membrii Antifa este şi un profesor universitar, care avea sarcina să racoleze studenţi nevoiaşi pentru a-i infiltra în grupare. Printre suspecţi este şi un militar care, potrivit poliţiei, are acces la diferite informaţii de interes. De asemenea, printre membrii grupării sunt persoane cu antecedente penale sau chiar persoane sub urmărire penală. „Probele vorbesc de la sine ce urmări puteau avea acţiunile acestui grup extremist”, a notat Gheorghe Cavcaliuc.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă de la 8 la 15 ani de închisoare, pentru crearea sau conducerea unei organizaţii criminale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.