Comisia Electorală Centrală a respins cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea desfășurării referendumului republican consultativ, depusă de Partidul „Inima Moldovei”. Potrivit CEC, întrebarea propusă pentru referendum depășește cadrul constituțional și legal, încalcă principiile clare de formulare, respectiv nu poate fi validă pentru a fi supusă votului cetățenilor, transmite IPN.
Întrebarea preconizată a fi supusă referendumului consultativ este: „Sunteți de acord ca Republica Moldova să obțină recunoașterea internațională a neutralității sale, pentru a primi garanții de neimplicare în conflicte armate și pentru neaderare la alianțe militare?”.
Potrivit CEC, grupul de inițiativă a formulat o întrebare care conține trei dimensiuni ce se exclud reciproc: recunoașterea internațională a neutralității, garantarea neimplicării în conflicte armate și neaderarea la alianțe militare. Asta contravine prevederilor Codului electoral, care interzic întrebările contradictorii într-un referendum, fapt susținut de Ministerul Justiției și cel de Externe.
Membra CEC, Rita Lefter-Simașco, a menționat că întrebarea propusă depășește cadrul constituțional și legal aplicabil referendumului, precum și competențelor statului în raport cu partenerii internaționali. „Aceasta nu întrunește condițiile de claritate, conformitate juridică și aplicabilitate necesare pentru a fi supuse votului cetățenilor”, a spus Simașco.
La fel, formularea întrebării introduce un aspect condițional, întrucât asociază recunoașterea internațională a neutralității cu obținerea unor garanții de neimplicare în conflicte armate și de neaderare la alianțe militare, aspect care depășește sfera atribuțiilor unui referendum național.
Membra CEC a adăugat că Republica Moldova nu poate impune, printr-o chestiune populară, angajamente internaționale ale altor state sau structuri internaționale, iar asemenea garanții sunt subiect de negociere diplomatică și tratate internaționale nu de voință exprimată prin referendum. Orice inițiativă de acest tip trebuie să facă distincție între obligațiile statului pe timp de pace și război, conform interpretărilor curții constituționale.
Potrivit vicepreședintelui CEC, Pavel Postica, ceea ce e supus consultării populare este deja prevăzut în Constituție.
Președinta Partidului „Inima Moldovei”, Irina Vlah, a declarat că intenția de a iniția un referendum a apărut ca urmare a multor întâlniri și consultări cu cetățenii, care au cerut garanții de neutralitate la nivel internațional. La fel, se dorește ca referendumul să aibă loc odată cu alegerile parlamentare, a mai spus Vlah.
Politiciana va contesta decizia CEC, pentru că nu o consideră potrivită pentru oameni, dar pentru guvernanți, notează IPN.