CEC respinge înregistrarea grupului de inițiativă pentru abrogarea sistemului mixt de vot

Comisia Electorală Centrală a respins vineri, 12 ianuarie, cererea de înregistrare a grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind abrogarea legii prin care au fost aduse modificări la Codul Electoral, fiind aplicat sistemul mixt de vot, transmite IPN.

Potrivit președintei CEC, Alina Russu, Comisia a identificat nerespectarea normelor legale și a prevederilor Codului Electoral, prin prezentarea datelor contradictorii în procesul-verbal de după constituirea grupului de inițiativă, precum și neconformități la numărarea voturilor participanților. Alina Russu și-a exprimat neîncrederea și în privința veridicității cifrelor incluse în procesul-verbal.

Președinte grupului de inițiativă, Ștefan Gligor, a spus că prin decizia sa, Comisia Electorală a anihilat dreptul cetățenilor la desfășurarea referendumurilor legislative, a violat dreptul constituțional al poporului Republicii Moldova și a acționat ca o instituție implicată politic, care este în serviciul politic al guvernării actuale.

Grupul de inițiativă pentru organizarea referendumului pentru anularea sistemului mixt de vot a fost constituit pe 17 decembrie, în cadrul unei adunări generale, la care au participat aproape 700 de cetățeni cu drept de vot.

Decizia CEC va fi dezbătută luni, 15 ianuarie, la ședința coordonatorilor Grupului de inițiativă, la care se vor decide cum se va acționa în continuare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.