CEC propune permiterea agitației electorale în ziua alegerilor

Comisia Electorală Centrală a avizat un proiect al Ministerului Justiției să care vine să modifice legea penală, contravențională și electorală cu privire la partidele politice, din perspectiva prevenirii și sancționării mai dure a factorilor de corupție politică și electorală. În context, CEC a venit cu mai multe propuneri de completare a proiectului, unul dintre care se referă și la permiterea agitației electorale în ziua alegerilor și în cea precedentă alegerilor, transmite IPN.

Propunerea a fost formulată de Sergiu Gurduza. Vicepreședintele Comisiei, Pavel Postica, a remarcat că nu vede o problemă în susținerea agitației electorale în ziua alegerilor. Propunerea a fost susținută și de secretarul CEC, Alexandru Berlinschi. În consecință, cu o majoritate simplă de voturi, adică 5 din 8 care au participat la ședință, membrii CEC au propus amendamentul suplimentar prin care au optat pentru permisiunea efectuării agitației electorale inclusiv în ziua alegerilor și cea precedentă acesteia. O opinie separată a avut președintele CEC, Angelica Caraman, care a invocat un risc mai mare de încălcare a dreptului alegătorilor la opinie.

Alte propuneri formulate de CEC se referă la uniformizarea noțiunii de „transportare organizată a alegătorilor” și sancționarea acestei fapte, în Codul Electoral și în cel Contravențional. Se propune în ziua alegerilor să fie interzisă transportarea alegătorilor spre secția de votare. Interdicția nu se referă la cazurile autorizate de CEC.

Legat de lista subiecților speciali pentru care sancțiunile trebuie să fie mai dure, Pavel Postica spune că ea trebuie extinsă pentru toate tipurile de infracțiuni cu specific electoral care pot fi admise de subiecții speciali, nu doar concurenți electorali, dar și candidații de pe listele de partid, persoanele cu drept consultativ, persoanele de încredere ale concurenților electorali etc.

La fel, Comisia a subliniat importanța precizării prevederilor legale ce țin de prezentarea rapoartelor semestriale și anuale ale partidelor politice dar și să uniformizeze datele de prezentare a acestor rapoarte cu perioadele de raportare la alte autorități publice de reglementare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.