Comisia Electorală Centrală are resursele necesare pentru a deschide mai multe secţii de vot peste hotare pentru alegerile din 30 noiembrie. Totodată, Comisia îşi propune să asigure secţiile cu destule buletine de vot pentru a evita situaţia din 2010 când oamenii au votat pe foi albe. Despre aceasta a comunicat vicepreşedintele CEC, Ştefan Urîtu, la dezbaterea publică „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole” organizată de Agenţia IPN în parteneriat cu Radio Moldova.
„Avem bani pentru a deschide 100 de secţii de votare în comparaţie cu 75 care au fost deschise anterior. Suntem tentaţi ca în aceste secţii de votare să trimitem mai multe buletine de vot. Câte 3 mii de buletine pentru fiecare secţie ca să nu se mai întâmple ca oamenii să voteze pe foi cum s-a întâmplat anterior”, a comunicat Ştefan Urîtu.
Vicepreşedintele CEC a reamintit că există deja aplicaţia pe internet unde oamenii pot să verifice datele proprii. „Tot acolo alegătorii ne pot informa unde vor fi la 30 noiembrie, vor da acordul ca numele lor să fie radiat din lista unde locuiesc şi va fi înscris la secţia de vot unde se va afla atunci. I se va comunica omului unde este cea mai apropiată secţie de votare pentru el. Astfel sperăm să facilităm votul celor din străinătate”, a comunicat funcţionarul.
Ştefan Urîtu a ţinut să menţioneze că nu toate statele permit deschiderea secţiilor de votare în afara consulatelor şi ambasadelor dând drept exemplu Canada.
Expertul Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, a spus că Moldova deja are experienţa anului 2010. „Au fost secţii de votare unde nu au ajuns buletine de vot. Dar am înţeles că de data aceasta CEC are bugetul necesar pentru a asigura desfăşurarea corectă a alegerilor şi peste hotare. Să vedem deja cum cei de la Ministerul de externe vor reuşi să convină ca aceste secţii să fie protejate de ţara gazdă. Nu văd probleme, cred că oamenii din diasporă vor dori să voteze”, a opinat expertul.
Mihail Sirkeli, directorul executiv al Centrului de Tineret „Pligrim-Demo” din Comrat, a remarcat că e firesc ca cetăţenii din afară să aibă posibilitatea să voteze normal şi tot nu vede apariţia unor posibile probleme. Referindu-se la asigurarea dreptului la vot pentru cetăţenii din stânga Nistrului, Mihail Sirkeli a spus că nu vede voinţă politică pentru a le asigura cu adevărat acest drept, deoarece aceşti cetăţeni ar putea schimba landşaftul politic al ţării.
Dezbaterea publică cu tema: „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, este ediţia XXXII din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfăşurat de Agenţia IPN cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.