Profesorul universitar Dorin Cimil este noul președinte al Comisiei Electorale Centrale. Pentru candidatura sa au votat șapte din cei nouă membri ai Comisiei. Un membru a votat împotrivă, iar altul s-a abținut. Candidatura lu Dumitru Cimil a fost singura propusă la această funcție, transmite IPN.
În aceeași ședință, vicepreședinte CEC a fost ales, cu opt voturi pro și o abținere, Vladimir Șerban, iar Maxim Lebedinschi a devenit secretar CEC, cu votul a șapte membri.
După ședință, noul președinte al Comisiei Electorale a spus că își propune „să pună pe roate întreg procesul electoral care va fi lansat în Republica Moldova, să fie corect în ceea ce va face, ceea ce spune și ceea ce gândește”. De asemenea, a menționat că nu are afiliere politică și că și-a asumat o răspundere enormă venind în fruntea instituției, pentru a duce la capăt mandatul pe care îl are actuala componentă a CEC. Dorin Cimil a mai spus că, de la 1 august, membrii CEC au în față la un volum de muncă mare deoarece se apropie alegerile locale generale.
Vladimir Șerban, ales vicepreședinte, a declarat că, până la ședința CEC-ului, au fost discuții serioase, inclusiv în cadrul unei întruniri neoficiale, „cu cărțile pe masă”, cu privire la candidatura pentru funcția de președinte și celelalte funcții, „pentru a vedea cine dorește să-și asume, în această perioadă, anumite responsabilități”.
Noul secretar CEC, Maxim Lebedinschi, a menționat că, la începutul ședinței, toți cei trei membri noi veniți au declarat pe propria răspundere că nu sunt membri de partid. „În conformitate cu prevederile legale, noi suntem pe întreaga perioadă a mandatului, și în corespundere cu jurământul nostru, neafiliați politic și inclusiv suntem obligați să ne abținem chiar și de la declarații politice”, a spus Maxim Lebedinschi.
La începutul săptămânii, Parlamentul a confirmat în calitate de membri ai CEC trei membri noi. Este vorba de avocatul Dumitru Pavel, profesorul universitar Dorin Cimil și consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi. Cele trei locuri la CEC au devenit vacante după demisiile anunțate de Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan.
Comisia Electorală Centrală este constituită din nouă membri: un membru este desemnat de către președintele țării și alți opt membri sunt desemnați de către Parlament, cu respectarea reprezentării proporționale a majorității și a opoziției.