CEC a stabilit responsabilităţile ministerelor în campania electorală
Autorităţile administraţiei publice centrale şi alte instituţii vor asigura buna desfăşurare a alegerilor parlamentare din 29 iulie, respectând unele responsabilităţi suplimentare. O hotărâre în acest sens a fost adoptată de Comisia Electorală Centrală (CEC) vineri, 26 iunie, transmite Info-Prim Neo.
Cele mai multe responsabilităţi îi revin Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Autoritatea va răspunde de securitatea personală a tuturor concurenţilor electorali, în egală măsură. De asemenea, va asigura securitatea şi ordinea publică în localităţile şi localurile de desfăşurare a întâlnirilor cu alegătorii. Colaboratorii MAI vor ţine cont şi de menţinerea ordinii publice în ziua alegerilor .
Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene îi revine responsabilitatea de acordare a asistenţei necesare în organizarea şi desfăşurarea alegerilor în secţiile de votare constituite în afara R. Moldova. Acreditarea mass-media din străinătate pentru reflectarea procesului electoral din R. Moldova, la fel, e o responsabilitate a acestui minister.
Rolul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) în perioada electorală ţine de securitatea confecţionării matriţei buletinelor de vot, tipărirea şi distribuirea lor, precum şi lichidarea matriţei. O altă responsabilitate stabilită de CEC este asigurarea transportării buletinelor de vot la secţiile de votare din afara R. Moldova.
La solicitarea cetăţenilor R. Moldova, Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) va elibera, în termene rezonabile, actele necesare pentru participarea la alegeri.
În acelaşi timp, MDI, Ministerul Economiei şi Comerţului şi SA „Moldtelecom”, Agenţia Transporturi şi Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului vor fi responsabile de asigurarea telefoniei mobile, energiei electrice, transportului şi altor necesităţi.