O propunere menită să contracareze transportarea organizată a alegătorilor pe 11 iulie nu a acumulat suficiente voturi ale membrilor Comisiei Electorale Centrale, transmite IPN.
Propunerea prevedea ca în ziua alegerilor, în intervalul orelor 07.00 și 21.00, să se permită deplasarea pe teritoriul țării doar a autovehiculelor a cărei capacitate de transportare nu este mai mare de 8 persoane, cu excepția transportului rutier pe curse regulate.
La fel, urma să se interzică expres transportului alegătorilor la secțiile de votare în intereseul concurenților electorali, transportarea alegătorilor cu scopul de a-i determina să voteze pentru unul dintre candidați, transportarea alegătorilor la secțiile de votare cu autobuze, autocare sau de către operatorul de transport rutier în regim taxi, conform unor înțelegeri cu persoanele terțe, altele decât călătorul sau alegătorul, cu excepția cazurilor alegătorilor cu dizabilități.
Potrivit secretarului CEC Maxim Lebedinschi, proiectul de hotărâre nu explică diferența de tratament a cetățenilor Republicii Moldova față de cetățenii ce locuiesc în afara frontierelor țării, or ultimilor nu li se interzice de a beneficia de transport organizat în ziua alegerilor. Potrivit lui, prevederea ar încălca dreptul la circulație și ar fi o măsură de constrângere care trebuie prevăzută de cadrul legal, nu de un act normativ. De asemenea, Lebedinschi a remarcat că proiectul nu deține avizele Ministerului Justiției și CNA.
Reprezentanta PAS, avocata Veronica Mihailov-Moraru, a încercat să obțină recuzarea lui Maxim Lebedinschi, invocând un conflict de interese, în condițiile în care secretarul CEC e fratele candidatului BeCS, deputatul Adrian Lebedinschi. Recuzarea a fost respinsă.
La alegerile prezidențiale din 2020, CEC a adoptat o hotărâre similară cele propuse, când a permis în ziua votării doar deplasarea autovehiculelor cu o capacitate nu mai mare de 8 locuri, cu excepția transportului pe rute regulate.