CEC a avizat pozitiv iniţiativa legislativă a lui Vlad Plahotniuc
Republica Moldova are nevoie de legislaţie care să asigure clarificarea lucrurilor în ceea ce priveşte provenienţa banilor în politică, în special, în cadrul campaniilor electorale, a declarat presei preşedintele Comisiei Electorale Centrale, (CEC) Iurie Ciocan. El a comentat în acest fel avizul pozitiv pe care l-a dat Comisia proiectului de Lege cu privire la finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, înaintat în Parlament de deputatul Vlad Plahotniuc. Avizul a fost adoptat cu 8 voturi din cei 9 membri ai CEC şi va fi remis Legislativului.
„Cu certitudine, asemenea reglementări sunt absolut necesare pentru că astăzi instrumentele pe care le avem în organizarea campaniilor electorale la capitolul finanţarea partidelor politice şi ale campaniilor electorale sunt insuficiente. Avem nevoie suplimentar de o descriere legală, de mai multe competenţe la acest
capitol. Am remarcat faptul că sunt necesare declaraţii mai detaliate, lămurită provenienţa banilor în politică. Toate aceste lucruri se regăsesc în documentul CEC, dar şi în proiectul deputatului Vlad Plahotniuc”, a afirmat Iurie Ciocan.
„Acest aviz prevede o viziune pur tehnică asupra proiectului. El se referă articol cu articol la toate prevederile, am expus anumite viziuni critice asupra proiectului şi am recomandat mai multe amendamente”, a precizat Ciocan.
Autoritatea electorală a fost sesizată asupra proiectului de lege de Comisia Juridică a Parlamentului, precum şi de Ministerul Justiţiei. Membrii CEC au făcut şi o serie de sugestii, expuse în conţinutul avizului. Această iniţiativă a prim-vicepreşedintelui Parlamentului, Vlad Plahotniuc, a urmat după propunerea sa de a trece la alegerea deputaţilor pe circumscripţii uninominale. Liderul democrat prezintă aceste proiecte ca făcând parte din demersul său de reformare a clasei politice din Republica Moldova.
Anterior, a fost vehiculată posibilitatea ca în Parlament să fie înaintată încă o iniţiativă legislativă privind finanţarea partidelor politice, elaborat de un grup de lucru constituit din reprezentanţii Ministerului Justiţiei, partidelor politice parlamentare, CCCEC, Procuraturii Generale, Curţii de Conturi şi ai altor instituţii, format în noiembrie 2011.