Regulamentul privind finanţarea activităţii partidelor politice a fost aprobat astăzi, 23 decembrie, de către Comisia Electorală Centrală. Documentul stabileşte condiţiile şi modul de susţinere financiară a activităţii partidelor politice, transmite IPN.
Potrivit regulamentului, semestrial, până la data de 15 a ultimei luni, şi anual, până în data de 31 martie, partidele politice vor prezenta la CEC rapoarte cu privire la activitatea financiară. Partidele politice beneficiare de subvenţii de la bugetul de stat vor prezenta rapoartele respective şi la Curtea de Conturi. Fiecare partid politic va efectua plăţile doar prin transfer bancar.
Pentru neprezentarea rapoartelor financiare sau pentru alte încălcări formaţiunile politice riscă să fie sancţionate, chiar şi prin stoparea alocaţiilor financiare din bugetul de stat pentru o perioadă de la o lună la şase luni.
Partidele politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depăşesc un milion de lei sunt obligate să efectueze, cel puţin o dată la 3 ani, auditul rapoartelor privind gestiunea financiară. Auditorul va fi selectat de către partidul politic şi trebuie să nu fi fost, în ultimii 5 ani, membru de partid sau trezorier în campania electorală, nici să fi ocupat funcţia de contabil sau responsabil de finanţe în cadrul partidului politic în care se efectuează auditul.
Comisia Electorală Centrală va asigura supravegherea şi controlul finanţării partidelor politice.