Comisia Electorală Centrală a aprobat Instrucțiunea privind modul de participare a partidelor politice şi altor organizații social-politice la campania electorală pentru referendumul republican consultativ și Programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor de organizare şi desfășurare a plebiscitului, transmite IPN.
După publicarea de către Comisie a listei partidelor şi altor organizații social-politice ce au dreptul să participe la referendumul republican, dar nu mai devreme de 60 de zile și nu mai târziu de 30 de zile înainte de ziua desfășurării referendumului republican, acestea pot solicita înregistrarea în calitate de participant la referendum. Comisia, în termen de trei zile, va examina setul de documente depus, după care va adopta o hotărâre privind înregistrarea în calitate de participant la referendum sau privind refuzul motivat de înregistrare.
Din momentul înregistrării, participantul la referendum va putea să beneficieze de timp de antenă gratuit, contra plată şi să participe la dezbaterile electorale conform procedurilor stabilite de legislația și actele normative în vigoare.
Finanțarea campaniei pentru referendum se va face în condițiile legislației în vigoare și se va deschide la bancă un cont cu mențiunea „Fond electoral” în care vor fi virate sume proprii și sume primite de la persoane fizice şi juridice din țară.
Potrivit datelor Ministerului Justiției, la data de 14 iulie existau 45 de partide și alte organizații social-politice care au dreptul să participe la referendumul consultativ.