În noaptea de sâmbătă spre duminică, 26 martie, Republica Moldova trece la ora de vară. Ceasurile se mută cu o oră înainte: ora 03.00 devine 04.00, transmite IPN.
Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în 110 țări. Moldova a recurs la această practică în 1979, pentru a folosi optim lumina naturală şi a reduce iluminatul artificial. Dintre statele europene, Islanda este singura ţară care nu schimbă ora.
Din 2014, a renunțat să schimbe ora Federaţia Rusă. Astfel, de duminică, Chișinăul și Moscova vor avea aceeași ora. Diferența de oră dintre Moldova și alte state în care sunt concentrați migrați moldoveni rămâne aceeași: Italia, Spania, Franța – sunt cu o oră în urmă. Cu Portugalia, Marea Britanie și Irlanda de Nord diferența este de minus două ore. În Grecia este aceeași oră ca în Moldova. Turcia este cu o oră înainte. Iar Israel a trecut deja la ora de vară, pe 24 martie, și acum este cu o oră înaintea Moldovei.
Trecerea la ora de vară se face în conformitate cu propunerea Comisiei Economice Europene a ONU. Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895.
Pe 25 martie, Republica Moldova, începând cu ora 20.30 şi până la 21.30, marchează Ora Planetei. Acţiunea constă în deconectarea energiei electrice timp de o oră, pentru a atrage atenţia asupra necesității reducerii impactului negativ al activității umane asupra mediului. La ora 19.00, în Campusul Universitar Râşcani al UTM evenimentul va fi marcat printr-un spectacol cu participarea mai multor artişti din ţară.