Cea mai mare realizare a Moldovei este obţinerea suveranităţii, emigrant

Cele mai mari realizări ale Moldovei în cei 25 de ani de Independenţă sunt obţinerea suveranităţii, trecerea la grafia latină şi „descoperirea” Moldovei de către comunitatea mondială. Într-un articol publicat de IPN, Stella Ciobanu, moldoveancă stabilită cu traiul în Germania, ne spune că printre eşecuri se numără retorica valorilor spirituale şi morale vehiculate eronat de către politicieni, acapararea guvernării de către clanurile politice, care nu reprezintă decât interesele proprii şi monopolizarea ramurii turismului de către grupări corupte.

În opinia ei, la 25 de ani de Independenţă, Republica Moldova este ca un copil care abia s-a ridicat în picioare şi a început să facă de sine stătător primii paşi. Totodată, populaţia pleacă peste hotare în căutarea unui mod de viaţă decent, mortalitatea este mai mare decât natalitatea, bătrânilor abia le ajunge pensia pentru o pâine şi un pahar cu lapte. De asemenea, familiile sunt distruse, tineretul nu mai are valori spirituale, ci doar materiale, drumuri distruse, scoli şi grădiniţe închise din cauza lipsei condiţiilor de lucru. În schimb, restaurantele, discotecile, cafenele cresc ca ciupercile după ploaie.

„Mi-aş dori să îmi văd ţara curată, atât la propriu, cât şi la figurat. Vreau să revină toţi cei care au plecat, pentru a depune efortul într-un viitor mai sigur şi frumos al generaţiilor ce urmează. Vreau să nu avem frica de a ieşi în strada în miez de noapte, mi-aş dori să duc un mod de viaţă decent. Vreau să păstrăm şi să transmitem ceea ce ne-a fost dat de părinţi timp de sute ani”, menţionează Stella Ciobanu.

Stella Ciobanu consideră că independenţa Republicii Moldova se va „maturiza” în timp. Independenţă absolută nu există, mai ales atunci când ţara este situată la răscruce de drumuri şi interese geopolitice, aşa cum este Republica Moldova. Totodată, Moldova a mai rămas şi va rămâne dependentă de interesele geopolitice şi economice ale comunităţilor şi statelor vecine.

Pentru Stella Ciobanu viitorul Republicii Moldova este doar în Uniunea Europeană, prin revenirea în hotarele naturale – reunirea cu România.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.