Cea mai gravă problemă a R. Moldova rămâne a fi corupţia, constată Freedom House
Cea mai gravă problemă a R. Moldova rămâne a fi corupţia, se menţionează în raportul anual Freedom House „Nations in Transit in 2008”, dat publicităţii marţi, 24 iunie. Justiţia, guvernarea naţională, societatea civilă şi independenţa mass-media sunt capitole la care R. Moldova rămâne restantă şi se plasează pe ultimele locuri în clasamentul ţărilor care au reuşit să elaboreze şi să aplice reforme viabile în aceste direcţii, transmite Info-Prim Neo cu referire la Freedom House.
Pe o scală de la 1 la 7, în care 1 reprezintă nivelul cel mai înalt al progresului democratic în vreme ce 7 indică scorul cel mai prost, Moldova primeşte 6 puncte la capitolul corupţie.
Raportul evidenţiază că funcţionarea statului e marcată de un control prezidenţial forte asupra legislativului, executivului şi justiţiei. În aceste condiţii, R. Moldova are un scor de 5 şi se încadrează la „regimuri autoritare semiconsolidate”, plasându-se pe locul 19. Scorul în materie de independenţă al justiţiei este de 4,5. Raportul constată că anul 2007 a reprezentat un pas înapoi în ce priveşte libertatea presei şi scoate în evidenţă faptul că mulţi jurnalişti au practicat frecvent auto-cenzura, în special, cei care au făcut relatări pe teme electorale.
România are un scor al democratizării de 3,36 situându-se pe locul zece din cele 29 de ţări monitorizate. România se afla în aceeaşi categorie cu Croaţia (3,64), Serbia (3,79), Muntegnegru (3,79), Albania (3,82) şi Macedonia (3,86). Bulgaria se află pe locul 9, cu un scor de 2,86, încadrându-se astfel într-o categorie superioară, cea a democraţiilor consolidate.
Într-un alt raport al Freedom House, dat publicităţii în luna aprilie, 2008 se menţionează că R. Moldova figurează în rândul ţărilor care nu au o presă liberă, fiind plasată pe locul 144 din 195 de state care figurează în raport.
Înfiinţată în 1941, Freedom House este o organizaţie nonprofit ce promovează libertatea şi democraţia în lume. De asemenea, evaluează situaţia drepturilor omului, sponsorizează campanii de educaţie publică, facilitează stagii de pregătire şi programe de asistenţă pentru promovarea democraţiei şi reformelor economiei de piaţă, sprijină statul de drept, mass media liberă şi guvernarea locală eficientă.