Cea mai eficientă abordare a problemei cancerului este prevenirea şi controlul maladiei, medici
În Republica Moldova mortalitatea din cauza cancerului se află pe locul II, iar invaliditatea prin cancer – pe locul III. Numărul bolnavilor primari luaţi la evidenţă în anul 2010 a fost de 7852 de persoane, faţă de 8043 de bolnavi în anul 2009. Datele sunt prezentate de către Ministerul Sănătăţii în contextul bisăptămânalului „Anticancer”,care se desfăşoară în perioada 30 mai - 12 iunie cu genericul: „Măsurile de profilaxie şi depistare precoce a cancerului”. Prin acţiune se va încerca de a atrage atenţia populaţiei asupra acestei grave probleme de sănătate şi a oferi cât mai multe informaţii la subiectul dat, transmite Info-Prim Neo.
Angajaţii Institutului Oncologic se vor deplasa prin localităţile republicii – Chişinău, Hânceşti, Cantemir, Orhei, Ungheni, pentru a oferi consultaţii gratuite. Totodată, vor fi organizate lecţii, discuţii publice şi individuale, vor fi distribuite foi volante pentru a informa un număr cât mai mare de persoane.
Deşi se fac progrese constante în cercetarea şi tratarea acestei maladii, cancerul rămâne o preocupare esenţială în domeniul sănătăţii. Specialiştii identifică un şir de factori de risc ce duc la apariţia cancerului. Unul dintre aceşti factori este vârsta – circa 77% din bolnavi au peste 55 ani, cu toate că boala poate apărea la orice vârstă. Alţi factori sunt legaţi de stilul de viaţă – consum de tutun, abuz de alcool, alimentaţia incorectă, sedentarismul. Există şi factori de mediu – aerul poluat, acţiunea substanţelor chimice, infecţiile, dar şi factori eriditari.
Medicii subliniază că cea mai eficientă abordare a problemei date de sănătate este prevenirea şi controlul cancerului, prin informarea şi educarea populaţiei. Depistarea precoce a pacienţilor cu cancer favorizează diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea bolnavilor oncologici.
Conform estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cel puţin o treime din toate cazurile de cancer puteau fi prevenite, iar prevenirea este cea mai rentabilă strategie pe termen lung pentru controlul cancerului. Prevenirea bolii este posibilă prin modificarea sau evitarea factorilor de risc esenţiali, precum fumatul, supraponderabilitatea, consumul redus de fructe şi legume, lipsa de activitate fizică, consumul abuziv de alcool, expunerea la substanţe chimice şi radiaţii ionizante.
Statistica medicală constată că în anul 2010 în structura morbidităţii oncologice pe primul loc s-a plasat cancerul colorectal (12,8%), urmat de cancerul pulmonar (10,6%), pe locul trei - cancerul glandei mamare (10,4%), cancerul pielii – pe locul patru (8,8%), iar cel al stomacului pe locul cinci (6,1%).