Cea mai bună metodă de a combate dezinformarea este să spui adevărul, ambasador

Cea mai bună metodă de a combate dezinformarea este să spui adevărul, consideră primul ambasador al Danemarcei în Republica Moldova, Søren Jensen. Într-un interviu acordat Agenției de presă IPN, diplomatul a subliniat că Guvernul Moldovei trebuie să ofere cetățenilor informații veridice.

În contextul intensificării dezinformării care vine din direcția Kremlinului în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, ambasadorul spune că una dintre cele mai eficiente metode de a combate această formă de război hibrid este prin transparență și comunicare corectă din partea autorităților. „Dacă Guvernul spune adevărul cetățenilor Republicii Moldova, cred că deja este bine. Desigur, sunt și alte lucruri care pot fi făcute. Poți încerca să limitezi sursele acestei dezinformări. Dar, în cele din urmă, cred că instrumentul pe care îl poți folosi este să combați mesajele falseˮ, a punctat diplomatul danez.

Un instrument important în lupta împotriva dezinformării este educația mediatică. Din experiența Danemarcei, gândirea critică, promovată încă din școli, poate face diferența. Oamenii trebuie să învețe să pună întrebări și să respingă dezinformările absurde.  „Este adevărat când cineva spune că Uniunea Europeană va transforma pe toată lumea în persoane LGBT? Este adevărat? Iar oamenii răspund: „Hmm, probabil că nu, pentru că în Danemarca, în Suedia, Franța sau Germania nu toată lumea este LGBT. Așa că, probabil, nu este adevărat”, a exemplificat diplomatul.

Potrivit ambasadorului, Guvernul Republicii Moldova a luat mai multe măsuri pentru a combate dezinformarea, limitând accesul la sursele media cele mai nocive și colaborând cu societatea civilă și instituțiile de presă pentru a crește responsabilitatea acestora. Totuși, provocarea rămâne de a găsi echilibrul între libertatea presei și prevenirea răspândirii dezinformării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.