CE va acorda Moldovei 40 mln de euro pentru finanţarea Planului Naţional de Acţiuni 2007
Guvernul R, Moldova, în persoana premierului Zinaida Greceanâi, şi Comisia Europeană (CE), în persoana directorului regional pentru Europa, coasta de sud a Mării Mediterane, Orientul Mijlociu şi ţările politicii de vecinătate, Marcus Cornaro, au semnat miercuri, 2 iulie, patru acorduri de finanţare a Planului naţional de Acţiuni 2007, parte a Instrumentului de Parteneriat şi Vecinătate Europeană, în valoare totală de 40 mln de euro.
Instrumentul de Parteneriat şi Vecinătate Europeană substituie Programul Tacis. Noul instrument este unul mai avansat şi va permite o mai bună direcţionare a asistenţei externe, în conformitate cu priorităţile naţionale, reducând costurile şi perioada de disbursare a mijloacelor financiare, susţin oficialii.
Prim-ministrul Zinaida Greceanâi a menţionat că mijloacele oferite vin să consolideze rezultatele obţinute de Moldova în promovarea reformelor prevăzute în Planul de acţiuni RM – UE. „ Aceste reforme sunt efectuate nu de dragul reformelor, dar pentru a schimba spre bine situaţia. Ele sunt conştientizate nu doar de Guvern, dar de întreaga societate şi este important că partenerii noştri de dezvoltare ne oferă nu doar suportul lor moral, dar şi financiar”, a precizat premierul.
Marcus Cornaro a apreciat parteneriatul dintre CE şi R. Moldova ca pe un parteneriat privilegiat. El a menţionat că formarea de către Guvern a Comitetului naţional pentru planificare strategică şi asistenţă externă, precum şi activitatea Delegaţiei Comisiei Europene la o capacitate sporită, va intensifica dialogul Moldovei cu UE şi va permite ca mijloacele financiare acordate să fie utilizate eficient pentru realizarea opţiunii Moldovei de integrare europeană.
Unul din cele patru acorduri, în valoare de 21 mln de euro, prevede susţinerea Programului suport bugetar sectorial. Banii sunt destinaţi implementării reformelor de asistenţă socială în baza Legii privind ajutorul social, precum şi pentru reformarea achiziţiilor publice şi îmbunătăţirea managementului finanţelor publice. Suma de 5 mln de euro va fi oferită după semnarea acordului, iar restul – în două tranşe egale până la sfârşitul acestui an şi în anul viitor.
Cel de-al doilea acord se oferă finanţare de 11 mln de euro pentru Programul îmbunătăţirea controlului şi supravegherii la frontieră (măsuri însoţitoare EUBAM). Inclusiv e vorba de crearea sistemelor de stocare a informaţiei, crearea infrastructurii de instruire a personalului, dotarea cu echipament de control.
Cel de-al treilea acord, în valoare de 2 mln de euro, este destinat Programului de suport al societăţii civile din regiunea din stânga Nistrului. În cadrul acestuia va fi aplicată schema de granturi mici pentru finanţarea activităţilor de creare a parteneriatelor între organizaţiile societăţii civile de pe ambele maluri ale Nistrului. Se aşteaptă că acest program va contribui la îmbunătăţirea accesului la informaţie a cetăţenilor din zona transnistreană.
Şi ultimul acord, în valoare de 6 mln euro, prevede asistenţă tehnică şi twinning. Presupune schimb de practici şi experienţă în formularea şi implementarea politicilor cu instituţii similare din UE.
Tot miercuri a fost semnat Addendumul la Acordul de Finanţare pentru Programul de acţiuni TACIS 2005. Mijloacele financiare în sumă de 12,5 mln de euro vor fi direcţionate în realizarea unor proiecte investiţionale, 8 mln de euro – în proiecte de infrastructură: aprovizionare cu apă, irigare, reabilitare a drumurilor, creare a centrelor multifuncţionale de zi la nivel de comunitate pentru copii, bătrâni şi alte pături vulnerabile.
Marcus Cornaro a mai spus că Moldova împreună cu Ucraina şi Maroco, ţări care au obţinut cele mai bune rezultate în implementarea Programului de Vecinătate, va împărţi premiul instituit de Comisia Europeană pentru bună guvernare în valoare de 50 mln de euro. Moldova va primi din acest premiu 16,5 mln de euro.