Ce urmează după votul de neîncredere din Parlament acordat directorilor ANRE

Acordarea de către Parlament a votului de neîncredere conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, care tot de legislativ a fost învestită, nu înseamnă demiterea directorilor. Deși deputații au cerut demisia Consiliului Administrației al ANRE, acest lucru ar putea avea loc doar din propria inițiativă a celor cinci directori.

Contactat de IPN, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Petru Burduja, a declarat că hotărârea prin care Parlamentul a calificat activitatea conducerii ANRE drept ineficientă urmează să fie publicată în Monitorul Oficial. Ulterior, urmează decizia Consiliului de Administrație, în frunte cu directorul general, cu privire la o eventuală demisie. Petru Burduja a menționat că nu este exclus ca acest Consiliu să nu-și prezinte demisia. Directorii sunt aleși pentru un mandat și ei nu pot fi demiși printr-o inițiativă legislativă.

Contactată de IPN, șefa Serviciului comunicare al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Galina Sanduţa, a declarat că ANRE își exercită doar atribuțiile legale și nu poate să dea aprecieri unor documente cu caracter politic.

Legea cu privire la energetică prevede că directorul se revocă de Parlament în caz de pierdere a cetățeniei Republicii Moldova; imposibilitate a exercitării funcției, din motive de sănătate, pe o durată mai mare de șase luni consecutive sau alegere sau numire în altă funcție. Alte circumstanțe constituie condamnarea pentru comiterea infracțiunilor cu intenție sau condamnare la privațiune de libertate, prin hotărâre definitivă și irevocabilă a instanței de judecată, precum rămânerea definitivă a actului de constatare al Autorității Naționale de Integritate, prin care s-a stabilit emiterea sau adoptarea de către directorul respectiv a unui act administrativ sau încheierea unui act juridic cu încălcarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese.

Pe 12 martie, Parlamentul a votat o hotărâre prin care a calificat activitatea conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și a Consiliului Concurenței drept ineficientă. Deputații au acordat vot de neîncredere conducerii ANRE și au cerut demisia Consiliului de Administrație al acesteia. Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea voturilor parlamentarilor prezenți în sală, în urma audierilor cu privire la creșterea prețurilor la carburanți. În hotărâre se menționează că, în perioada de criză pandemică și criză economică, regulatorul național nu a întreprins nicio măsură în vederea prevenirii scumpirii prețurilor la carburanți.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.