În contextul demisiei anunțate astăzi de Veronica Dragalin de la șefia Procuraturii Anticorupție, Centrul de Resurse Juridice (CRJM) a explicat că, potrivit legii, vacanțele de funcție pot fi ocupate prin desemnarea unui interimar și organizarea unui concurs public, bazat pe criterii de merit și integritate. Totuși, după consultările publice organizate de Parlament pe problema comasării procuraturilor, nu sunt excluse modificări de procedură, notează experții, citați de IPN.
Conform legii actuale, odată rămasă vacantă funcţia, procurorul general emite un ordin prin care desemnează un procuror ca să asigure interimatul. La prima sa ședință, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) aprobă sau respinge desemnarea. Dacă o respinge, CSP numeşte direct o altă persoană ca interimar. Interimatul durează până când funcţia este ocupată prin concurs.
CSP este obligat să anunțe concursul pentru ocuparea funcției de procuror-şef al procuraturii specializate în cel mult 15 zile din momentul în care funcția devine vacantă. Acest concurs se desfăşoară public, pe baza criteriilor de merit şi integritate, fiind organizat în două etape: preselecţia candidaţilor (realizată de o comisie specială instituită de CSP) şi, ulterior, selecţia finală de către CSP. Informaţiile despre concurs – condiţiile, criteriile de eligibilitate, termenul de depunere a dosarelor – se publică pe site-ul CSP.
După ce au fost depuse dosarele, comisia specială le evaluează şi intervievează candidaţii, stabilind dacă aceştia întrunesc cerinţele legale (experienţă profesională, reputaţie, integritate, absenţa oricărui conflict de interese etc.). Candidaţii declaraţi eligibili sunt apoi supuşi unei a doua evaluări de CSP, care îi intervievează public.
În final, CSP înaintează procurorului general numele candidatului selectat. Procurorul general îl poate respinge doar dacă există probe incontestabile de incompatibilitate sau încălcări grave de procedură.
Potrivit CRJM, care citează legislația, dacă procurorul general acceptă candidatura, acesta emite un ordin de numire, iar dacă respinge motivat candidatura, CSP reia procedura sau poate propune acelaşi candidat cu votul a 2/3 din membrii săi, caz în care procurorul general e obligat să semneze.
CRJM menționează că în cazul în care Parlamentul a organizat consultări publice pe problema fuzionării procuraturilor specializate, nu este exclus că procedura poate suferi modificări.
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și-a anunțat demisia azi dimineață și a depus o cerere în acest sens către procurorul general Ion Munteanu. Dragalin a explicat că a recurs la acest gest pentru a opri lichidarea Procuraturii Anticorupție și cea a PCCOCS.