Ce trebuie să cunoști dacă îți dorești să devii părinte adoptator

Procesul de adopție în Republica Moldova are o durată medie de șase luni. Ministerul Muncii și Protecției Sociale oferă, pe pagina web, lista depersonalizată a copiilor, atât spre adopția națională, cât și pentru adopția internațională. În aceste liste sunt plasați copiii ai căror părinți sunt decedați, au fost decăzuți din drepturile părintești, sunt supuși unor măsuri de ocrotire judiciare, au fost declarați dispăruți fără urmă și copii abandonați.  

Într-un răspuns la o solicitare a IPN, reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale au oferit mai multe detalii despre cum evoluează procesul de adopție în Moldova și despre condițiile pe care trebuie să le îndeplinească părinții adoptivi.

Potrivit sursei citate, procedura de adopție este individuală. Durata depinde de perioada de pregătire a actelor, dar și de posibilitatea potrivirii dintre un adoptator și un copil. Eliberarea permisului de vizită și perioada de încredințare a copilului în familia adoptatorului durează de la 60 până la 90 de zile.

Cererea cu privire la încuviințarea adopției în instanța de judecată este examinată în termen de 10 zile lucrătoare, iar hotărârea instanței devine definitivă, la fel, în termen de 10 zile lucrătoare.

Eligibili pentru a adopta un copil se consideră persoanele care au atins vârsta de 25 de ani și au capacitate deplină de exercițiu. Totodată, potențialul părinte trebuie să fie cu cel puțin 18 ani mai mare decât copilul pe care îl dorește spre adopție. Instanța poate aproba, în unele cazuri, și diferența de 16 ani. Diferența maximă de vârstă poate fi de 48 de ani.

Cuplurilor care doresc să înfieze un copil le este permis acest lucru doar dacă au cel puțin 3 ani din momentul înregistrării căsătoriei. Este suficient ca doar unul dintre soți să aibă vârsta minimă de 25 de ani.

Încadrarea solicitantului la adopție într-un anumit grad de dizabilitate nu constituie impediment pentru adopție, atâta timp cât starea de sănătate nu împiedică la exercitarea obligațiilor de părinte.

Cetățenii străini care doresc să adopte un copil domiciliat în Moldova pot depune cererile doar prin intermediul organizațiilor străine din statul primitor, acreditate si înregistrate în condițiile legii. Cetățenii străini aflați în Moldova de cel puțin 2 ani pot depune cererea de adopție internațională prin intermediul organizațiilor străine și prin intermediul autorității centrale în domeniul adopției.

În cererea de adopție sunt indicate solicitările, dar și motivele pentru care  o persoană sau un cuplu vrea să adopte un copil. De asemenea, adoptatorii trebuie să îndeplinească garanțiile morale și condițiile materiale necesare dezvoltării multilaterale și armonioase a copilului. Solicitanții la adopție, în mod obligatoriu, indică în cerere vârsta copilului, sexul, inclusiv și numărul copiilor pe care doresc să-i adopte.

Părinții adoptivi sunt înscriși în actul de naștere al copilului și au drepturile și obligațiile părinților biologici.

Există cazuri în care adopția poate fi declarată nulă de instanța de judecată. Acest lucru se întâmplă dacă părinții adoptivi au decedat, dacă adopția a fost făcută în baza actelor false sau fără consimțământul părinților biologici.

În cazul în care nu a fost posibilă adopția unui copil până la împlinirea vârstei de 18 ani, statul își asumă să protejeze copilul și să-l ghideze treptat la trecerea spre o viață independentă. Tinerii rămași fără ocrotire părintească care își continuă studiile primesc indemnizații sociale și au parte de facilități la admiterea într-o instituție de învățământ.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.