Jurnaliștii vizați în lista persoanelor care ar fi fost interceptate spun că această situație readuce în atenția opiniei publice problema funcționării statului de drept și a respectării drepturilor omului în Republica Moldova. Potrivit lor, dacă este adevărat, este grav că angajații statului, plătiți din banii cetățenilor, în loc să se ocupe de munca lor, colectau informații despre cei care deranjau fostul regim. Solicitați de IPN, jurnaliștii și-au exprimat speranța că organele de drept vor face lumină în acest caz.
Jurnalista Mariana Rață nu poate spune că informația despre interceptări, prezentată de deputatul Chiril Moțpan, o surprinde. „Noi știam că suntem interceptați. Ceea ce m-a șocat este amploarea fenomenului. Circa o sută de persoane – jurnaliști, activiști civici, ONG-iști. Asta înseamnă că o armată de bugetari de la MAI, SIS și alte structuri, în loc să se ocupe de securitatea și protecția cetățenilor, colectau informații despre cei care deranjau fostul regim”, a menționat Mariana Rață. În opinia sa, este important ca acest subiect să fie menținut în atenția publică. „Și să insistăm pe răspunsuri de la instituțiile de drept. Desigur, vom depune un demers la Procuratură imediat ce vom obține documentele primare care demonstrează filajul”, a mai spus jurnalista.
Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, spune că, dacă această listă este adevărată și într-adevăr persoanele plătite din impozitele cetățenilor s-au ocupat de urmărirea persoanelor incomode și interceptarea discuțiilor telefonice ale acestora, atunci lucrurile sunt extrem de grave. „Și aceasta deoarece – să ne amintim – în iunie deja a fost publicată o investigație jurnalistică la această temă și, chipurile, au fost intentate dosare, însă fără vreo finalitate”, a menționat Petru Macovei. Expertul media a mai spus că trebuie luată în calcul și posibilitatea că această listă să nu fie una sută la sută reală. „Am văzut că unii colegi din listă spun că fotografiile de acolo sunt făcute în septembrie-octombrie, nicidecum în perioada când Gheorghe Cavcaliuc (fost șef adjunct al IGP, n.r.) era la MAI. Așa sau altfel, situația trebuie investigată la modul cel mai serios, iar statul Republica Moldova trebuie să garanteze oricărui cetățean că nu va fi intimidat, filat, interceptat, urmărit pentru viziunile și poziția sa în societate”, a mai spus Petru Macovei.
Jurnalista Aurica Rusnac-Jardan s-a arătat surprinsă că se regăsește pe lista prezentată astăzi de președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan. „Nu mi-a venit să cred până am ascultat declarațiile domnului Moțpan pentru a mă convinge că este numele meu. Nu-mi este clar „pentru ce” și „de ce”. Eu nu am nimic ce să ascund. Deocamdată nu îmi este clar nici în ce perioada am fost interceptată. Sper să aflu răspunsuri la aceste întrebări. Colegii și organizațiile de media s-au sesizat. Sper în curând și organele de drept să facă lumină în acest caz. Nu de alta, dar e grav”, a mai declarat Aurica Rusnac-Jardan.
Jurnalistul Ion Terguță este de părere că în acest caz trebuie să existe o opinie solidară. „Probabil va trebui să avem o discuție toți cei vizați și să acționăm organizat. În ceea ce mă privește, eram sigur că sunt interceptat de mai multă vreme pentru că era imposibil să vorbesc la telefon, iar dispozitivul meu se descărca în câteva ore. Aceasta situație a durat ce puțin doi ani”, a susține Ion Terguță. Potrivit lui, în cazul în care s-au acumulat anumite informații despre anumite persoane, ar trebui ca acestea să fie aduse la cunoștința celor vizați, pentru ca ele să fie distruse și niciodată să nu mai poată fi utilizate sub forma de șantaj. În opinia sa, este o chestiune delicată, dar ar trebui ca fiecare persoana să aibă certitudinea că intervenția în viața sa privată a fost curmată și nu va suporta efecte.