Ce se întâmplă cu leul?
Începând cu săptămâna trecută, leul se depreciază faţă de dolar şi, în consecinţă, faţă de euro şi alte valute, datorită intervenţiilor efectuate de Banca Naţională, a comunicat pentru Info-Prim Neo directorul portalului Financial Brains, dr. Sveatoslav Mihalache.
Potrivit lui, intervenţiile BNM, care constau în achiziţii de dolari contra lei, au uluit dealerii locali prin intensitatea lor. În plus, comportamentul băncii centrale este neobişnuit – dacă de obicei BNM cumpără dolari pe piaţa interbancară la cursul oficial stabilit pentru ziua respectivă, începând de săptămâna trecută BNM este dispusă să ofere băncilor preţuri mai mari. De exemplu, săptămâna trecută dolarul se vindea pe piaţa interbancară la un nivel de până la 11,40 lei; ieri a ajuns chiar până la 11,60 lei, în condiţiile în care rata oficială era în jur de 11,30 lei.
E de presupus, spune Sveatoslav Mihalache, că BNM efectuează aceste „artificii” destul de neobişnuite pentru a devaloriza leul şi a uşura astfel diverse probleme bugetare, inclusiv deficitul bugetului.
Sugestivă în acest sens este rata de schimb dolar-leu, de 12,53, fixată de guvern în proiectul bugetului. Astfel, potrivit lui Sveatoslav Mihalache, aceasta ar putea fi nu doar o estimare, ci şi un scop de atins.
În orice caz, creşterea nu va avea loc brusc, ci în trepte, şi este important de a evita panica de genul celei care a avut loc în octombrie curent. Primul nivel de rezistenţă pentru leu este situat la 11,70/80 lei (faţă de dolar). Acest nivel este puternic şi se va menţine mult timp, pentru că e legat de agregatele monetare. „Oscilaţii vor exista cu siguranţă, însă este important ca piaţa să nu intre în panică”, a subliniat directorul portalului Financial Brains.
[Euro la sfârşit de an]
Şi euro a surprins dealerii internaţionali, scăzând brusc de la nivelul, apropiat de maxime, de $1,5070, la sfârşitul săptămânii trecute, până la $1,4740, ieri. Acum se tranzacţionează la $1,4830.
Prognoza valabilă până la sfârşitul anului calendaristic e că euro va mai scădea faţă de dolar până la $1,4450, datorită poziţiilor care se închid în această perioadă.
La fel, se aşteaptă să scadă şi aurul, supraapreciat la moment, de la $1220 pe uncie până la $1100-1080. Petrolul va scădea şi el, până la $73 barilul.
Pentru mai multe detalii, vizitaţi www.fb.md sau www.financialbrains.eu