Ce să facem cu comorbiditățile noastre, cele de toate zilele? Op-Ed de Ala Tocarciuc

„...și atunci când vom trece de pandemie, prima întrebare ar fi: de ce aici în Moldova avem așa de multe comorbidități la o vârstă tânără de numai 50 ani? Și ce trebuie să facem, ca să nu le avem?..”
---
Am scris de mai multe ori despre particularitățile acestei pandemii și impactul ei asupra realității noastre curente. Continui să fiu optimistă și să îndemn și pe alți oameni să trăiască fiind conștienți de realitatea care este acum în jurul nostru.

Avem COVID-19, de după colț ne vine gripa sezonieră și, plus la toate, mai avem și comorbiditățile noastre, cele de toate zilele.

Ce ne spun statisticile?

De ceva timp am început să urmăresc informațiile detaliate despre cei decedați de COVID-19. Aceste informații care includ un sumar despre comorbiditățile celui trecut din viață, ne spun multe despre sănătatea națiunii noastre. Printre cele mai des întâlnite comorbidități la persoanele, decedate de COVID-19 cu vârstă 50+ sunt menționate următoarele: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă, angină pectorală, diabet zaharat, obezitate, cancer. Așa dar, dacă o persoană suferă de aceste boli, automat este inclusă în lista celor cu risc sporit și merită atenție deosebită în această perioadă de pandemie.

Dacă intrați pe site la Biroul Național de Statistici, o să găsiți ușor rapoartele despre cauzele deceselor din Moldova pentru ultimii ani. Anul trecut, 67 femei din 100 au decedat în țara noastră de boli cardiovasculare. La bărbați situația este un pic mai bună, dar nu cu mult, cam 59 bărbați din 100 au decedat de boli cardiovasculare în Moldova în 2019. Și aceste date există pentru toate segmentele de vârstă. Asta înseamnă, de fapt, aproximativ 50% din populația Moldovei, care a trecut de 50 ani, suferă de boli cardiovasculare și este în grupul de risc sporit în această pandemie. Dacă îi mai adăugăm aici și pe cei cu bolile aparatului digestiv și pe cei cu cancer, se va contura un segment de populație destul de numeros.

Ce ar însemna prezența acestor boli acum în pandemie de COVID-19?

Știința încă nu poate explica de ce oamenii cu hipertensiune, boli cardiace, diabet, obezitate și cancer fac forme grave de COVID-19. Dar însuși faptul prezenței acestor afecțiuni este deja bine dovedit prin multiple publicații.

În același timp, este stabilit că oamenii cu hipertensiune, diabet, obezitate și cancer fac forme grave și în cazul îmbolnăvirii cu gripa sezonieră.

Au apărut publicații medicale despre cazuri de suprapunere a gripei sezoniere cu COVID-19 la pacienți din grupe de risc, adică pacienți cu hipertensiune sau diabet. Doi pacienți din trei au avut nevoie de intubare în astfel de situații.

Sistemul medical moldovenesc, care demult lucrează la turații maxime, se va confrunta cu următoarele fenomene în această toamnă:
 

  • Decompensare sezonieră sau așa-zisa agravare a maladiilor cronice și, în special, a celor cardiovasculare;
  • Creșterea continuă a numărului de bolnavi cu COVID-19;
  • Creșterea numărului de bolnavi cu gripă sezonieră;
  • Creșterea numărului bolnavilor gravi care vor avea nevoie de terapie intensivă, din cauza suprapunerii acestor trei fenomene.

 

Cum facem față?

Va fi foarte complicat să facem față unei astfel de situații. Tot mai multe semnale vin din alte țări că se aplică din nou carantină totală și se pregătesc masiv de sezonul rece.

Sistemul medical moldovenesc are nevoie de o resuscitare urgentă și complexă ca să facă față. Masurile cosmetice nu mai ajută. Și, probabil, se cer resurse importante pentru susținerea acestei resuscitări. Cum este menționat mai sus, avem un număr mare de oameni cu diverse comorbidități, cu acces limitat la medici din cauza pandemiei și cu un risc mare de a ajunge la terapie intensivă.

Gradul de ocupare a paturilor din terapie intensivă este un indicator important la care se uită multe țări acum. Nu știu care este gradul de ocupare a paturilor de terapie intensivă în Moldova. Dar știu sigur că un astfel de pat are nevoie de o echipă din cel puțin trei persoane ca să fie funcțional. Și să admitem că o să avem 1000 sau 2000 de paturi de terapie intensivă dotate cu de toate, dar nu se va găsi personal medical și auxiliar la ele? Ce vom face atunci?

Cea mai simplă soluție – să nu ajungem la acele paturi

Pentru fiecare membru al comunității și, în special, pentru cei care deja sunt 50+ și au în fișa personală medicală niște comorbidități, eu o să descriu simplu experiența mea, formând o listă cu șapte sfaturi:

  1. Eu voi face vaccinul pentru gripa sezonieră, care conține patru tulpini de virus, adică este tetravalent. De unde o să găsesc? Caut și rog prietenii să aducă din Kiev sau din București. Anul acesta vaccinul de gripă sezonieră trebuie făcut mai devreme, deja acum. Și de dorit, nu mai târziu de sfârșit de octombrie. Organismul are nevoie de timp pentru producerea anticorpilor;
  2. Un alt vaccin, pe care vreau obligator să îl fac este vaccinul împotriva pneumococilor. Nu o să dau denumire comercială aici, dar sunt mai multe vaccinuri de acest gen și ele ajută organismul să fie fortificat împotriva unei eventuale pneumonii. Spre exemplu, în Germania, în februarie 2020 a fost dispusă vaccinarea obligatorie cu pneumovaccin a tuturor oamenilor cu vârstă 60+. Și asta a ajutat mult în prevenirea pneumoniilor pentru cei contaminați cu COVID-19. În România acum se desfășoară intens vaccinarea cu aceste vaccinuri;
  3. O să administrez acum cu scop profilactic mai multe vitamine, probiotice, prebiotice, ca să ajut corpul meu să întărească imunitatea generală. Vitamine sunt și în fructe de sezon și în legume de sezon, așa că pot fi consumate și naturale, nu obligator procurate din farmacie;
  4. O să fac mișcare zilnic, cel puțin 1 oră sau 5 km, ca să mențin sistemul cardiovascular în stare funcțională bună;
  5. O să mențin starea generală emoțională bună, prin diverse activități care îmi aduc multe bucurii. De exemplu, ar putea fi lecții de pictură sau ore de canto. Poate fi orice activitate creativă în funcție de hobby-uri și interese;
  6. O să respect măsurile de protecție individuală, inclusiv să port masca, să folosesc dezinfectant, să igienizez spațiile zilnic și să mențin distanța socială;
  7. O să comunic imediat cu medicul de familie, în caz de apariția simptomelor de boală. Și dacă aș avea boli cronice, aș vorbi cu medicul despre masurile posibile pentru evitarea agravării acestora.

 

Dacă avem grijă fiecare de noi și dacă ne unim eforturile să avem grijă și de cei de lângă noi, poate reușim să trecem perioada de toamnă-iarnă fără carantine și izolări.

Și atunci când vom trece de pandemie, prima întrebare ar fi: de ce aici în Moldova avem așa de multe comorbidități la o vârstă tânără de numai 50 ani? Și ce trebuie să facem, ca să nu le avem?

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.