Ce poate uni societatea moldovenească?, dezbatere IPN

Ideea unui stat puternic, independent și prosper s-a aflat la baza Declarației de Independență a Republicii Moldova. Din păcate, a fost pierdută această idee în cursul dezvoltării noastre. Societatea noastră de astăzi este divizată de forțe politice pe principiul „dezbină și stăpânește”. În același timp, toți oamenii doresc să trăiască bine, să aibă o infrastructură bună, să se confrunte cu problemele împreună, iar această dorință poate uni societatea acum. Problemele unificării societății moldovenești au fost discutate în cadrul dezbaterii publice „Cum putem consolida societatea moldovenească?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Stefan Gligor, expert permanent al proiectului, a menționat că tema dezbinării societății moldovenești se află în centrul strategiilor politice încă de la începutul independenței Republicii Moldova. "Tehnologii politici investighează ceea ce deranjează oamenii și, prin impactul asupra acestor puncte, influențează anumite comportamente. Separarea ca principiu al gestionării societății este un principiu foarte vechi. Întreaga societate este împărțită în două grupuri mari și imaginea inamicului se formează în conștiința fiecărui grup. Elitele politice folosesc aceste metode pentru a ajunge la putere", a spus expertul.

În opinia sa, societatea ar trebui să ia în considerare faptul că procesul de construire a unui stat este un proces lung. Nivelul de educație al societății influențează procesul de dezvoltare a statului. Sunt puțini vizionari în Moldova, oameni care au o viziune pe termen lung pentru dezvoltarea statului nostru. A fost nevoie de trei decenii pentru a forma un factor de mobilizare pentru alegerile actuale.

"Ideea națională poate fi una singură - lupta împotriva corupției. Acest lucru necesită programe educaționale pentru populație. Ideea creării unei strategii naționale pentru Moldova este utopică. Există o mulțime de strategii în țară, dar acestea nu sunt toate vizionare și nu toate sunt puse în aplicare. Prin referendumuri consultative este posibil să modelăm realitatea politică și să conducem țara", a declarat Stefan Gligor.

Formarea Republicii Moldova a fost determinată de evenimente istorice, fiind influențată extern și de circumstanțele momentului, a declarat Ilia Trombitschii, fost deputat al Parlamentului Republicii Moldova, care a semnat declarația de independență. În primii ani ai independenței sale, țara a avut o direcție clară de dezvoltare bazată pe valorile europene, iar această dezvoltare a fost progresivă. Din păcate, s-a înregistrat o creștere a corupției interne și astăzi, de departe, cel mai mare dușman al statului este corupția internă. Corupția a slăbit fundamentele statului și a împiedicat construirea unor instituții puternice ale statului. Nivelul de încredere în stat și structurile sale este foarte scăzut. Cetățenii țării se pot uni pe principiul cetățeniei, indiferent de etnie. Respectarea legilor, gradul de voință de a face compromisuri, un anumit set de valori ar trebui să se afle în centrul dezvoltării ideii naționale, a menționat expertul.

Potrivit Ilia Trombitchii, ideea națională poate fi scrisă de oameni cinstiți care doresc să lase ceva bun în istoria țării. Rolul societății civile este, de asemenea, în creștere în acest proces. Reprezentanții activi ai societății civile pot fi recunoscuți pe stradă. Ei singuri vor veni la locul de plantare a copacilor, vor planta copaci toată ziua, și nimeni nu va ști numele lor. Activitatea de interes public este o activitate civică.

Specialista în comunicare Anastasia Primova a remarcat câteva exemple de mobilizare a societății pentru a atinge obiective comune. Un exemplu a fost mobilizarea societății la ultimele alegeri, alt exemplu a fost reunirea oamenilor ca parte a unui proiect caritabil în timpul pandemiei. În opinia sa, problemele din educație și cultură au contribuit la divizarea societății. Oamenii nu se simt responsabili pentru proprietatea publică și privată. "Suntem, prin natura noastră, o națiune solidară, dacă este necesar. Nu avem o strategie națională pe termen lung și nici o idee națională. Nu ne cunoaștem valorile naționale. Pentru a înțelege că ne putem uni trebuie să înțelegem cine suntem. Acest lucru poate necesita un studiu național al valorilor. Oameni de toate naționalitățile îl vor urma pe omul de stat. Ideea creării unei strategii naționale are dreptul la viață, dar este foarte dificil de pus în aplicare. Gândim cam la fel în multe lucruri, dar suntem foarte dezbinați în privința detaliilor", a declarat Anastasia Primova.

Cea de-a 12-a dezbatere publică din ciclul "Ruperea stereotipurilor despre integrarea europeană prin comunicare" cu tema "Ce poate consolida societatea moldovenească?" face parte din proiectul "Creșterea culturii politice prin dezbatere publică". Agenția de știri IPN organizează dezbateri publice cu sprijinul Fundației Hanns Seidel .

Ala Tocarciuc, moderator, IPN

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.