Ce învinuiri îi sunt aduse lui Viorel Morari

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, reținut vineri, 10 ianuarie, este bănuit că în martie 2017 a primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal, şi ulterior urmărirea penală, şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale. „Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi a mai multor persoane din anturajul lui, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară – furtul miliardului şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”. Cu aceste precizări vine Procuratura Generală astăzi, 11 ianuarie, într-un comunicat de presă, citat de IPN.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a pornit pe 26 decembrie urmărirea penală pentru abuz de serviciu şi fals în acte publice, bănuit în comiterea acestor fapte fiind procurorul şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari. Urmărirea penală a fost pornită în temeiul a două acte de sesizare înregistrate la PG. La aceeaşi dată, procurorul general a dispus competenţa exercitării urmăririi penale unui grup de procurori şi ofiţeri de urmărire penală, sub conducerea unui procuror din cadrul PG.

Vineri, 10 ianuarie, Viorel Morari a fost recunoscut în calitate de bănuit, audiat asupra circumstanţelor cauzei şi reţinut pentru 72 de ore. Acum, acesta este deţinut în Izolatorul de urmărire penală din cadrul Direcţiei de poliţie a municipiului Chişinău. Pentru astăzi, 11 ianuarie, este programată punerea lui Viorel Morari sub învinuire, audierea lui în această calitate procesuală, precum şi soluţionarea chestiunilor privind suspendarea lui din funcţia de procuror şi aplicarea în privinţa lui a măsurii preventive.

Procuratura menționează că în cadrul urmăririi penale, Viorel Morari nu a recunoscut comiterea infracţiunilor de care este bănuit şi la această etapă nu cooperează cu ancheta. Totodată, numitul a adus în cadrul acţiunilor de urmărire penală ameninţări procurorului de caz, fapte ce urmează a fi examinate în ordinea legală.

Pe 10 ianuarie s-au încheiat controalele dispuse acum o lună la Procuratura Anticorupție și la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze, în baza ordinului procurorului general. Odată cu începerea verificărilor la procuraturile specializate, conducătorul PA a fost suspendat din funcție. Deși a contestat dispoziția procurorului general, recursul lui Morari a fost respins de instanță.

Anterior, Viorel Morari declara că procurorul general nu era în drept să îl delege într-o altă procuratură în momentul desfășurării controlului asupra Procuraturii Anticorupție. Totodată, Viorel Morari nu excludea că în spatele deciziei lui Alexandr Stoianoglo de a-l înlătura temporar de la conducerea PA ar fi stat anularea de către el a ordonanței de neîncepere a urmării penale a finanțării Partidului Socialiștilor.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.