Ce este rezistența la antimicrobiene și care sunt riscurile. Explicația medicului Ștefan Surdu

Rezistența la antimicrobiene apare atunci când microorganismele – fie bacterii, virusuri, paraziți, fungi – nu reacționează la preparatele medicamentoase utilizate pentru tratamentul lor. În astfel de cazuri, tratamentul devine ineficient. Infecțiile produse de microorganisme rezistente pot avea o evoluție severă, ducând chiar la deces în cazurile grave, a declarat pentru IPN Ștefan Surdu, medic specialist în cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

În cazul microorganismelor este vorba despre rezistența la antibiotice, în cazul virusurilor – rezistența la antivirale, în cazul fungilor – rezistența la antifungice. Pentru fiecare tip de microorganism se utilizează un anumit tip de medicament. Termenul general „rezistență antimicrobiană” le include pe toate.

Cel mai frecvent factor al rezistenței la antimicrobiene este utilizarea irațională, incorectă sau abuzivă a acestora.

Infecțiile produse de microorganisme rezistente pot avea o evoluție severă, ducând chiar la deces în cazurile grave, susține medicul specialist. Dacă microorganismul este polirezistent, medicul poate rămâne fără opțiuni pentru tratament. Alternative de tratament nu există, deoarece tratamentul infecțiilor se bazează exclusiv pe antimicrobiene. Medicina naturistă nu poate fi o soluție, deoarece nu este utilizată în instituțiile medico-sanitare. Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea antimicrobienelor în mod rațional, începând cu cele de primă linie, apoi cele de rezervă doar în cazuri excepționale.

Potrivit lui Ștefan Surdu, pe parcursul anilor s-a observat o creștere a numărului de bacterii rezistente, în special cele care provoacă infecții asociate asistenței medicale, iar rezistența la antimicrobiene este în creștere. În acest context, în 2023, a fost aprobat Programul Național de Combatere a Rezistenței Antimicrobiene pentru perioada 2023–2027. Acest document înglobează eforturile mai multor sectoare: sănătatea umană, sănătatea animală și mediul, având ca scop utilizarea rațională a antimicrobienelor în respectivele domenii, sau chiar diminuarea lor.

Pe parcursul anilor s-au impus restricții la eliberarea preparatelor din farmacii, inclusiv și farmaciile veterinare, pentru ca populația să nu aibă acces liber la aceste preparate și să nu le utilizeze greșit. De exemplu, spune medicul, pentru tratamentul gripei sau răcelii nu e nevoie de antibiotice, pentru că ele nu sunt eficiente.

Din 2018, Ministerul Sănătății a instituit un sistem de supraveghere bazat pe investigații microbiologice ale probelor biologice (sânge, urină etc.). Acest sistem furnizează informații medicilor pentru a alege antimicrobiene adecvate, ceea ce asigură un tratament mai eficient și mai direcționat. În acest sistem participă laboratoare spitalicești, laboratoare private și Laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, care servește drept laborator de referință. Începând din acest an, este preconizată extinderea sistemului pentru investigarea fungilor, cum ar fi Candida.

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Republica Moldova se alătură inițiativei globale de marcare a Săptămânii mondiale de conștientizare a rezistenței la antimicrobiene (RAM). Tema din acest an: „Educăm. Pledăm. Acționăm acum” subliniază necesitatea creșterii nivelului de conștientizare a RAM printr-o comunicare și formare eficientă, precum și prin implicarea tuturor actorilor în încurajarea celor mai bune practici pentru a preveni și combate acest fenomen.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.