Activitatea unor organizaţii neguvernamentale, care sunt mai critice sau mai vizibile pe anumite segmente, este împiedicată prin presiune. Aceasta se manifestă prin lipsa deschiderii din partea unor reprezentanţi ai statului faţă de organizaţiile care au expertiza necesară, a declarat pentru IPN directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, facilitatorul Platformei Naţionale a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic.
„Acest lucru, din punctul nostru de vedere, nu este sănătos şi vrem ca autorităţile să aibă o deschidere largă faţă de toate organizaţiile neguvernamentale, în special faţă de cele cu viziune critică”, a spus Ion Manole. Directorul Promo-LEX afirmă că organizaţiile neguvernamentale nu au alt scop decât să asigure beneficiul public. Acesta fiind și rolul autorităţilor. De aceea, ONG-urile şi autorităţile ar trebui să identifice împreună soluţii la problemele pe care le sesizează ONG-urile în baza activităţii pe care le desfășoară în teritoriu şi din analiza legislaţiei naţionale sau a practicii internaţionale.
Cât privește acuzaţiile lansate în spațiul public privind finanţarea obscură a societăţii civile de către politicieni, inclusiv din miliardul furat, Ion Manole a declarat că acuzaţii şi bârfe sunt foarte multe, însă ele trebuie probate. Fără probe, nu se ajunge nicăieri.
Solicitat în acelaşi context, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului, Sergiu Ostaf, a declarat că sunt câteva aspecte ce ţin de deteriorarea situației societăţii civile şi unul din acestea vizează imaginea societăţii civile. Ultimul Barometru al Opiniei Publice a arătat o diminuare a încrederii populaţiei în societatea civilă cu 10% într-o perioadă scurtă de timp. Astfel s-a ajuns la un nivel de încredere de 15%. Potrivit lui Sergiu Ostaf, cifrele detonă o problemă ce nu trebuie ignorată. Dacă lucrurile acestea rămân fără atenţie din partea societăţii civile, se poate ajunge la situaţia în care nivelul încrederii în organizaţiile neguvernamentale să scadă la 6%, așa cum este în cazul partidelor politice. Problema există, iar explicații sunt mai multe.
„Unii spun că aceasta este rezultatul implicării tot mai plenare a organizaţiilor în activitatea politică. Și atunci oamenii percep organizaţiile neguvernamentale ca ceva foarte similar cu activitatea partidelor politice. O altă explicaţie este că organizaţiile neguvernamentale nu sunt suficient de transparente şi nu publică rapoarte de activitate. Alt aspect ţine de dependenţa excesivă de finanţările din afară, când donatorii practic determină priorităţile, astfel că organizațiile se simt detaşate de interesele oamenilor”, a spus Sergiu Ostaf.
Aceasta a adăugat că societatea civilă trebuie să înţeleagă regulile de joc şi principiile etice de comportament. Dacă trebuie să publice rapoarte sau să declare interesele personale etc., toate aceste lucruri trebuie să fie reglementate, iar o soluţie este Codul de etică adoptat în 2008 de Forumul Organizaţiilor Neguvernamentale şi discutat, dar care nu este pus în aplicare până în prezent. O altă problemă sesizată de Sergiu Ostaf ţine de concurența neloială. „Cineva pretinde că stăpâneşte un domeniu şi nu permite altor organizaţii să concureze liber pe anumite domenii, cu alte idei. Se fac anumite grupuri de organizaţii, cu anumite afilieri şi toate aceste lucruri sigur nu cultivă imaginea pozitivă a organizaţiilor nonguvernamentale. Este nevoie de o discuţie sinceră, deschisă. Cred că sectorul este capabil să depăşească toate problemele”, a adăugat Sergiu Ostaf.
Despre acuzaţiile de finanţare a societăţii civile din surse obscure, în interese politice, Sergiu Ostaf a spus că, dacă acest lucru este adevărat, este o situaţie foarte gravă şi este o informaţie ce descalifică orice asociaţie din sectorul asociativ. Dar lucrurile trebuie probate. „Aud că unele persoane din organizaţii figurează în dosare pe rol, însă nu cunoaştem în mod veridic, dar cred că într-un an-doi se va cunoaşte. Ar fi bine ca oamenii vizaţi să nu aştepte, să anunţe că îşi încheie activitatea, pentru că aşa este normal. Să-şi dea demisia de onoare. Soluţia este ca organizaţiile să-şi publice rapoartele de activitate. Nu este o problemă atât de mare să facă publice activităţile desfăşurate, resursele cheltuite etc. pentru că aceste lucruri ţin de un standard de comportament”, a spus directorul CReDO. Sergiu Ostaf nu exclude prezența unor subiecți rău intenționați, care aruncă asemenea idei în spaţiul public cu pretenţia că ştiu ceva, fără a aduce şi probe.
Mai multe organizaţii ale societăţii civile au sesizat recent despre deteriorarea situaţiei pe interiorul societăţii civile. În acest sens, au fost lansate mai multe apeluri şi declaraţii publice.