Ce cred cetăţenii despre afirmațiile din spațiul public legate de COVID-19. Sondaj

În Republica Moldova, printre afirmațiile legate de COVID-19, făcute în spațiul public, cea mai puțin crezută este că noul tip de coronavirus se răspândește prin intermediul antenelor 5G. Doar 12 la sută din populaţie cred că este adevărat acest lucru, pe când 59 la sută nu cred această afirmaţie. Ceilalți nu cunosc sau nu au auzit despre așa ceva. Afirmația cu cel mai înalt grad de percepţie în rândul cetăţenilor este că acest tip de coronavirus nu este mai periculos decât o gripă obişnuită şi totul este făcut intenţionat pentru a distruge economia ţării. Jumătate din populaţie cred acest lucru. Sunt rezultatele unei cercetări sociologice prezentate de Compania CBS Research, la comanda Asociației Comunitatea „WatchDog.MD”.

Activistul civic Valeriu Pașa, expert „WatchDog.MD”, a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că gradul de percepție a afirmațiilor legate de COVID-19 ține „foarte mult de responsabilitatea comunicării, eficienţa, exemplificarea şi calitatea comunicării în această perioadă de criză, inclusiv a autorităților”. În ceea ce priveşte afirmaţia că „virusul este răspândit în Republica Moldova prin intermediul antenelor 5G”, Valeriu Pașa a remarcat că, deși această informaţie este cea mai răspândită în spaţiul online din ultimele 3-4 săptămâni, doar 12 la sută cred că este adevărat. „Din fake-urile şi conspirațiile legate de pandemie această afirmaţie este crezută în măsura cea mai mică”, a menţionat expertul „WatchDog.MD”.

Rezultatele cercetării cu privire la impactul dezinformării asupra opiniei publice în contextul pandemiei COVID-19 mai arată că cetăţenii în proporţie de 31,4 la sută nu cred că noul tip de coronavirus a fost creat într-un laborator american, de unde militarii americani l-au adus în China. Şi invers, 37,2 la sută cred că virusul a fost creat de chinezi.

Afirmaţia că acest tip de coronavirus a fost creat de oamenii bogaţi pentru a fi vaccinată populaţia este crezută de 37,8 la sută din respondenţi, pe când 34,6 la sută afirmă că nu este adevărat. În legătura dintre pandemie şi masoni cred 27 la sută din respondenți, iar 34 la sută nu cred. Afirmaţia că oamenii sunt infectaţi în momentul testării, prin intermediul testelor deja infectate, este crezută de 29 la sută, iar 44 la sută din respondenți o consideră o afirmaţie falsă.

Afirmaţia că Uniunea Europeană se va destrăma din cauza pandemiei este credibilă pentru 29,7 la sută din respondenţi, pe când 51 la sută afirmă că nu este adevărat. 33 la sută din respondenţi consideră că ţările europene au eşuat în gestionarea crizei legate de COVID-19, 37,6 la sută spun că nu este adevărat. Din cei care cred că coronavirusul este un mit sunt doar 32,7 la sută, pe când 55 la sută cred că COVID-19 există.

22,2 la sută din respondenți cred că vitamina C ne poate lecui de COVID-19, pe când 58,9 la sută spun că nu este adevărat. Afirmaţia că prima pacientă diagnosticată cu noul tip de coronavirus a fugit din spitalul din Italia şi a adus epidemia în Moldova peste 50 la sută din respondenţi o cred falsă.

Încrederea populaţiei în sursele oficiale a avut şi ea de suferit în perioada pandemiei, 9,4 la sută din populaţia respondentă crede că autorităţile spun doar minciuni. „Atunci când actuala guvernare alimentează ani la rând tot felul de conspiraţii şi dezinformări, şi-au cam săpat groapa singuri, pentru că, având predilecţia să creadă în tot felul de falsuri, acum în perioada pandemiei, oamenii s-au întors împotriva lor şi nu au încredere în ei. De fapt, aceste conspiraţii alimentează la moment neîncrederea concretă în guvernul existent” a menţionat Valeriu Pașa.

La sondajul de opinie au participat 1003 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult. Sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 5-11 mai 2020. Rezultatelor cercetării pot fi accesate online, pe pagina WatchDog.MD.


Descărcați sondajul integral aici.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE