Ce are unirea cu ștampila primăriei? Voievod și Urmașii lui Ștefan cer osândă pentru făptași

Două asociații obștești sar în apărarea statalității Republicii Moldova, cerând tragerea la răspundere a primarilor, consilierilor locali și altor funcționari publici din localitățile care au semnat recent declarații simbolice de unire cu România. 

Reprezentanții asociațiilor „Voievod” și „Urmașii lui Ștefan” au declarat, într-o conferință de presă la IPN, că vor depune astăzi, 7 februarie, petiții oficiale în organele de drept și securitate, inclusiv SIS și Procuratură, cerând pedepsirea tuturor celor implicați în aceste acțiuni, pe care le numesc „trădare de patrie” și „separatism teritorial”. La fel, funcționarii locali sunt somați să explice în ce temei legal s-au aplicat ștampilele primăriilor pe declarațiile respective.

Dumitru Roibu, președintele Mișcării de Tineret „Urmașii lui Ștefan”, a spus că funcționarii publici locali sunt obligați prin lege și jurământ să apere suveranitatea, independența și integritatea Republicii Moldova.  „Dacă e să ne referim la efectele juridice ale unor asemenea declarații, noi înțelegem că ele sunt nule. Acestea sunt doar unele momente politice și anume așa și ele au încercat să fie jucate pentru a ridica acest val de unionism în țară”, spune Dumitru Roibu. „Faptul că (semnatarii declarațiilor) nu și-au dorit ca acestea să aibă careva efecte juridice, ci doar politice, asta nu înseamnă ce nu le vor avea”, a mai spus președintele asociației.

Dumitru Roibu s-a declarat nedumerit de inacțiunea SIS-ului și procurorilor, care, spune el, au obligația nu doar să curme, ci și să prevină acțiunile îndreptate împotriva statalității Republicii Moldova. La fel, Roibu a spus că nu înțelege „standardele duble” ale reprezentanților Partidului Democrat, care, pe de o parte, semnează astfel de declarații la nivel local sau le tolerează la nivel de conducere a țării, iar pe de alta, îl critică pe ex-președintele român Traian Băsescu, actualmente președinte de onoare PUN, pentru declarațiile sale unioniste.

Nicolae Pascaru, președintele asociației „Voievod”, s-a declarat și el nedumerit de ce SIS nu acționează la fel de prompt ca, de exemplu, atunci când, acum câțiva ani, locuitorii unor sate de pe malul drept al Nistrului au căutat să obțină așa-zisa „cetățenie transnistreană” pentru a avea facturi mai mici la gaz. El a numit declarațiile unioniste „o palmă dată tuturor cetățenilor” într-o Moldovă multienică. „Cel mai interesant moment e că acești primari sunt din Partidul Democrat”, a spus Pascaru. „Pentru noi e josnic să vedem niște primari din Iași sau niște senatori din București (cum) își bat joc de Republica Moldova, pentru că ei se implică direct la destrămarea acestui stat”, a mai declarat Pascaru.

Președintele Igor Dodon a condamnat dur declarațiile unioniste, promițând să convoace cu acest prilej Consiliul Suprem de Securitate. Săptămâna trecută, Nicolae Pascaru și Dumitru Roibu au primit, alături de alții, distincții de stat din partea președintelui, cu ocazia „constituirii statalității moldovenești” la 2 februarie 1365.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.